Här kan du masspanta burkar och PET-flaskor i Uppsala

Publicerad:
Den nya pantmaskinen, Pantamera Express, som finns i Librobäck.
Foto: Aftonbladet
Den nya pantmaskinen, Pantamera Express, som finns i Librobäck.

NYHETER

Pantamera Express, så heter Uppsala vattens nya pantautomat som ska underlätta för den som vill panta mycket på en och samma gång.

Tidigare i veckan var det premiär för den nya superautomaten på återvinningscentralen i Librobäck.

Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig går det numera också att ”masspanta” i Uppsala. Det är på återvinningscentralen i Librobäck som Uppsala vatten har installerat sin nya superautomat.

– Det är många som har efterfrågat möjligheten att panta på återvinningscentralen. Eftersom vi hela tiden tittar efter nya sätt att göra det lättare att återvinna känns det roligt att nu kunna erbjuda ett smart sätt att snabbt kunna panta stora mängder, säger Tobias Linnesköld, sektionschef för återvinningscentralerna på Uppsala Vatten.

Foto: Aftonbladet
I de nya pantstationer är det bara att hälla i burkar och PET-flaskor.

Så fungerar maskinen

Pantamera Express, som den nya automaten heter, fungerar på det sätt att man häller i förpackningarna direkt ur sin påse eller säck ner i ett fack. Automaten sorterar och räknar sedan ut panten, vilket går fort då automaten klarar av hela 100 förpackningar på ett par minuter.

– När allt är sorterat och klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via Clearons betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker, säger Tobias Linnesköld.

Publicerad: