Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

TT-Reuters

Publicerad 2020-08-10

Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.

Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, men också för att hantera de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Kraftigt regn med efterföljande översvämningar har de senaste dagarna orsakat en oro för Nordkoreas grödor och livsmedelsförsörjning.

Röda korset har, tillsammans med Röda halvmånen, byggt ett omfattande nätverk av nordkoreanska volontärer för att hjälpa invånare i landets nio provinser att förebygga skador orsakade av översvämningarna. Men även att undvika smittspridning av coronaviruset, meddelar talespersonen Antony Balmain.

"Hundratals hem har skadats och stora områden med risfält har sjunkit på grund av kraftigt regn och en del översvämningar," säger Balmain.

Otydliga provsvar

Trots att Nordkorea ännu inte har bekräftat något fall av covid-19 i landet har en omfattande nedstängning av staden Kaesong gjorts efter att en man med coronasymptom upptäcktes i staden.

Enligt WHO:s representant för Nordkorea, Edwin Salvador, har personen testats men provsvaren var otydliga.

I Kaesong har de nyutbildade volontärerna försett 2 100 av de värst drabbade familjerna med bland annat presenningar, köksutrustning, och hygienprodukter.

Stora regnmängder

Regnmängderna i de norra delarna av landet har den här månaden varit större än 2007 då landet drabbades av de värsta översvämningarna hittills.

Samtidigt har minst 32 personer dött i Sydkorea efter 49 dagars monsunregn som orsakat både översvämningar, jordskred och evakueringar.