Techprofil från Malmö prisad på gala – ”världens bästa investerare”

Uppdaterad 2020-01-24 | Publicerad 2020-01-05

Hampus Jakobsson, investerare och affärsängel från Malmö.

Hampus Jakobsson är en av de absolut största nyckelspelarna i Malmös startupvärld.

Sedan 2010, då han och hans medgrundare sålde av sitt bolag till Blackberry för närmare 1 miljard kronor, har han investerat i över 80 techbolag.

Nu har han tagit sikte på nästa utmaning: klimatkrisen.

När Global Startup Awards, en av världens största tävlingar i entreprenörskap, gick av stapeln i kinesiska Changsha i december hette en av vinnarna Hampus Jakobsson. Han fick pris som “Investor of the Year”, galans kanske tyngsta kategori. Men Hampus Jakobsson tar lätt på utmärkelsen.

– Det känns lite otacksamt att säga, men jag känner inte speciellt mycket för den här sortens priser. Jag har svårt att tro att de kan göra en rättvis bedömning utan tydligare ramar och bättre metrics.

“Metrics” är entreprenöriska för mätverktyg. Jag skriver ut det inte för att göra mig lustig, utan för att ordet känns väldigt talande för hur Hampus Jakobsson pratar. Det är rapp, välformulerad svenska med en dash av engelska facktermer.

Jobbar som affärsängel

Hampus Jakobsson jobbar till vardags som affärsängel. I korthet betyder det att han, som privatperson, satsar pengar i nystartade företag. 

Sedan 2010 – då han och kollegorna sålde sitt teknikbolag TAT till kanadensarna bakom Blackberry för 150 miljoner dollar – har Hampus Jakobsson gjort investeringar i över 80 företag på frammarsch.

Men Hampus Jakobsson är långt mer än bara summan av sina investeringar. Efter att bland annat ha startat affärsnätverket Malmö Startups och innovationsstudion The Ground på Värnhem har han en särställning på Malmös teknikscen. Många brukar nämna honom bland Skånes mest inflytelserika techprofiler.

Om du zommar ut och ser på dig och din egen roll i startupvärlden, vad skulle du säga att du gör “rätt”?

Hampus Jakobsson vill att fler investerare ska få upp ögonen.

– Jag tror dels att det handlar om hur bra man beter sig mot sitt community. Sedan har jag också fördelen eftersom jag inte representerar andra personers pengar, vilket gör att jag kan vara mindre krass. Jag kan därför tillåta mig själv att investera i lite annorlunda innovationer.

Vad rör det sig om då, till exempel?

– Det kan vara allt ifrån nya sätt att programmera, utbildningsappar för barn, sexualundervisning för de som inte klassar sig som heterosexuella, helt nya sätt att bo, och helt enkelt saker med högre risk och nya tankesätt.

Krävs att vi tänker annorlunda

Sedan en tid tillbaka investerar Hampus Jakobsson bara i klimatrelaterade innovationer. Det har blivit hans sätt att försöka påverka utvecklingen i rätt riktning.

– Det var när jag började fråga mig själv “vad kan jag göra som inte bara är att sluta med saker?” som jag insåg att jag kunde inte bara minska mitt avtryck utan också göra mer och ett bättre avtryck.

Hampus Jakobsson är av uppfattningen att vi kan innovera oss ur delar av klimatkrisen. Men då krävs det att vi börjar tänka annorlunda.

– Många miljökämpar är kapitalism- och teknikfientliga, vilket jag finner ganska kontraproduktivt. Som jag ser det har vi bara tre system här i världen som går förändra och påverka snabbt nog: mjukvara, information och pengar. Istället för att kategoriskt vända oss emot kapitalismen bara för att den har tagit oss hit borde vi fundera på hur vi kan använda systemet till vår fördel.

Och vad skulle det kunna innebära, rent konkret?

– Jag har till exempel investerat i ett företag som heter Climate View. Deras teknologi dammsuger upp de här tunga, 6000 sidor långa rapporterna om klimatet som alla regeringar vet om men inte hinner läsa och kokar ner det till en sida. Det finns en massa lösningar. Riskmodeller för försäkringsbolag, klimatsmart sparande, nya typer av mat, mjukvara för transportbranschen.

Det här, menar Hampus Jakobsson, är exempel på “exponentiella lösningar” som skulle kunna ske i väldigt många led i samhället – bara man kommer ifrån idén om att tekniken bara är av ondo för klimatkrisen. 

– Det är klart att det finns bovar man kan bli jävligt arg på inom techindustrin för annat. Samtidigt är det som att hata böcker bara för att Mein Kampf finns. Böcker som medium går att använda på väldigt många sätt. Det gäller bara att vi börjar använda dem rätt.

Fler investerare behövs

Hampus Jakobssons klimatinvesteringar är av blandad kompott. Utöver mjukvarulösningarna som hjälper oss att sortera information på mer effektivt har han även bland annat satsat på en ny slags fusionsreaktor och Volta, ett supplement till kor som genererar 70-80% mindre metan.

Hans nya mission är att få med fler investerare på tåget.

– Tro det eller ej men jag får faktiskt jättebra gehör från teknikhållet. Efter 20-30 minuters konversation brukar de vara helt sålda. Många av dem tror precis som jag att det går att tweaka den här strukturen inifrån, att vi kan komma en bra bit på vägen genom att successivt börja satsa på rätt slags innovationer.