Vinterkräksjukan toppar – tänk på det här

TT

Publicerad 2020-02-24

Tvätta händerna ofta så kanske du slipper detta. Arkivbild.

Årets vinterkräksjukesäsong har redan slagit förra årets. De är de här veckorna – kring sportlovet – som smittan härjar som värst.

Här finns lite bra information för dig som vill slippa krama toalettringen.

• Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus – ett virus som finns i hela världen. Viruset är otroligt smittsamt, det behövs bara ett fåtal virus för att bli smittad. Vid kräkningar och diarréer sprids miljoner virus.

• De tydligaste symptomen på vinterkräksjukan är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

• Inkubationstiden (tiden från det att du utsätts för viruset tills du blir sjuk) är mellan 12 och 48 timmar. Symptomen brukar upphöra efter ett par dagar.

• Bästa sätten att undvika att bli smittad är att tvätta händerna ofta. Tvätta alltid med tvål efter toalettbesök och före maten. Det kan även vara bra att byta ut handdukarna mot pappersservetter för att undvika att virus förs vidare.

• Trots att du själv blivit frisk kan du fortsätta smitta andra. Se alltid till att stanna hemma från jobbet minst 24 timmar efter att du blivit frisk, gärna längre.

• Det är faktiskt lite oklart varför vinterkräksjukan härjar som värst just på vintern. Det kan bero på att vi helt enkelt är inomhus mer och får mindre solljus. Det kan också ha att göra med luftfuktigheten, den relativa fuktigheten är högre på vintern.

• Det finns tyvärr inget vaccin. Däremot finns det personer som har en medfödd motståndskraft mot viruset, men de är oftast inte helt immuna. Direkt efter det att man varit sjuk brukar det också finnas viss motståndskraft.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 samt netdoktor.se