Stort polistillslag mot kriminella: Misstänks ha utnyttjat barn

Utreds för människohandel av springpojkar – greps under stor razzia

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-17

Här slår polisen till i flera gryningsräder i södra Stockholm.

Flera kriminella har gripits för grovt narkotikabrott och utreds dessutom för människohandel.

De misstänks ha utnyttjat ungdomar som knarkkurirer.

Tidigt på måndagsmorgonen stormade tungt beväpnad polis en rad adresser i Stockholmsområdet. Bland annat deltog insatsstyrkan och ett 50-tal poliser.

– Jag kan bekräfta att vi har gjort ett tillslag mot ett kriminellt nätverk, där det finns misstanke om att de under en längre tid har styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg i södra Stockholm, säger åklagare Paulina Brandberg.

”Pågått under ett antal månader”

– Att vi gör det här tillslaget nu är för att utredningen, som har pågått under ett antal månader, är i ett läge där vi tydligt har kunnat definiera vilka personer som är inblandade i den misstänkta brottsligheten, säger Brandberg.

I gryningsräderna greps omkring tio män misstänkta för grovt narkotikabrott, varav några för medhjälp till grovt narkotikabrott. Flera av de gripna utreds också för människohandel.

Här slår polisen till i flera gryningsräder i södra Stockholm.

Stor kartläggning och spaning

Männen som ingår i utredningen om människohandel ska under en längre period ha värvat flertalet barn och ungdomar till kriminaliteten, enligt misstankarna. Huvudpersonerna misstänks ha utnyttjat de minderåriga för att förvara och sälja narkotika, uppger källor för Aftonbladet.

– Tonåringarna, vissa så unga som 14 år om inte yngre, har agerat som så kallade springpojkar. De flesta är sedan tidigare helt ostraffade, säger en uppgiftslämnare.

Under morgonens polisrazzia slog man även till mot de unga knarkkurirerna och genomförde en husrannsakan.

Flera kriminella har gripits för grovt narkotikabrott och utreds dessutom för människohandel.

Polisen har under den senaste tiden spanat och kartlagt männen, enligt Aftonbladets uppgifter. Man ska bland annat ha sett hur ungdomarna använt sina hem, källare och förråd för att gömma narkotika åt de misstänkta.

Hundar sökt igenom utrymmen

Kartläggningen ska även ha visat hur försäljningen gått till, och hur pengarna senare levereras till de kriminella männen.

För drygt två veckor sedan greps en man i samma härva. Han sitter häktad för grovt narkotikabrott och misstänks ha haft en ledande roll i knarkförsäljningen och människohandeln.

Flera av de gripna kan även kopplas till våldsdåd i Stockholmsområdet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

På måndagsförmiddagen sågs narkotikahundar söka igenom bland annat garage och källare på adresserna där de misstänkta bor. Även kriminaltekniker genomförda undersökningar. Poliser sågs senare lämna platsen med bevispåsar.

Åklagaren måste senast på torsdag besluta om att begära de gripna männen häktade eller släppa dem på fri fot.

Flera kriminella utreds för människohandel av springpojkar – greps under gryningsräd