Trump: ”Jag är pro-life med tre undantag”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Alabamas nya abortlag – som inte tillåter abort ens när det gäller graviditeter orsakade av våldtäkt, incest eller som hotar moderns liv har fått stark kritik.

Nu bryter Donald Trump tystnaden.

”Jag är av samma åsikt som Ronald Reagan”, skriver presidenten på Twitter.

I en rad tweets bekänner sig president Trump till den konservativa falang som vill se restriktiva abortlagar – i USA kallade ”pro-life”, eller Ja till liv – med undantag för vissa omständigheter.

”Som de flesta redan vet, och för de som inte vet, är jag starkt ”pro-life”, med tre undantag – våldtäkt, incest och när mammans liv är hotat. Jag är av samma åsikt som Ronald Reagan”, skriver Trump, och hänvisar till den republikanske president som satt i två mandatperioder på 1980-talet.

Han ger också en känga till den politiska vänstern, som enligt presidenten "imploderar" i frågan om abort.

”Vi måste hålla ihop”, fortsätter han.

1 av 2 | Foto: Alyssa Pointer/AP/TT
Demonstrationer både för och emot abort i delstaten Georgia i mars.

Hårda lagar

En handfull delstater har nyligen röstat igenom hårda abortlagar som förbjuder abort från det att fostrets hjärtslag kan upptäckas, bland andra Alabama, vars guvernör Kay Ivey i veckan skrev under landets strängaste abortlag.

Lagen kriminaliserar abort även i fall där kvinnan har våldtagits eller utsatts för incest, och innebär att läkare som utför aborter riskerar 99 års fängelse.

Delstaterna utmanar ett prejudicerande beslut av Högsta domstolen i ett fall från 1974, kallat Roe vs. Wade, som gav kvinnor rätt att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Konservativa domare

Den kristna högern, som utgör en stor del av abortmotståndet i USA, var en viktig väljargrupp för president Trump i upptakten till valet 2016. Han lovade då att utnämna konservativa domare till landets Högsta domstol, som tar sig an rättsfall som kan få betydelse för hur den amerikanska författningen tolkas.

Löftet infriades när de konservativa domarna Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh valdes in 2017 respektive 2018.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN