Svensk myndighet stöttar gasanläggning i Arktis

Publicerad 2019-05-29

Svenska Exportkreditnämnden stödjer byggandet av en rysk fossilgasanläggning i Arktis – den plats på jorden där klimatförändringen sker allra snabbast.

Enligt TV4-programmet ”Kalla fakta” kan anläggningen släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, en tiondel av vad Sverige släpper ut på ett år.

– Hela projektet är bisarrt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TV4.

Följ ämnen

Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) stöttar genom så kallade lånekrediter på 3,3 miljarder kronor uppbyggandet av en rysk fossilgasanläggning i Arktis, rapporterar TV4-programmet Kalla fakta.

Anläggningen beräknas släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid per år, en tiondel av vad hela Sverige släpper ut på ett år. Detta i Arktis, som är den plats på jorden där klimatförändringarna syns allra tydligast. Den globala uppvärmningen där är dubbelt så stor som i resten av världen.

Inköp av gasturbiner

Fossilgasanläggningen heter Yamal LNG och ligger på Jamalhalvön i ryska Sibirien. Projektet drivs av flera aktörer, bland annat en av Rysslands största gasproducenter Novatek, den franska olje- och gasjätten Total och Kinas statliga olje- och gasbolag CNPC.

EKN:s lånekrediter på 3,3 miljarder kronor har gått till inköp av gasturbiner till Yamal LNG från tillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. Exportkreditnämndens kommunikationschef Beatrice Arnesson säger att myndigheten har granskat de hållbarhetsrisker som finns i projektet.

– När det gäller utsläpp så granskar vi och ställer krav på minimerade utsläppsnivåer så att de är så låga som möjligt. Jag är stolt över att EKN använder den påverkansroll vi faktiskt har.

Men på Naturskyddsföreningen är man kritisk. Generalsekreteraren Karin Lexén säger att det inte går ihop att Sverige undertecknat Parisavtalet och har som mål att bli världens första fossilfria nation och att samtidigt stötta ett fossilgasprojekt.

– Hela projektet är bisarrt, säger hon till kanalen.

Slukhål

TV4-teamet möter också ursprungsbefolkningen på Jamalhalvön, som kallas nentser. De lever på rennäring och fiske, och de berättar bland annat att fisket påverkats negativt av att havsbotten intill gasanläggningen muddrats.

Dessutom har exploateringen i Arktis, tillsammans med klimatförändringarna, lett till att permafrosten smälter och klimatskadlig metangas frigörs ur marken. Det har bidragit till explosioner och slukhål på halvön.

Det första stora slukhålet på Jamalhalvön upptäcktes sommaren 2014.

– Slukhål är ett första symptom på något som är sjukt. Smälter permafrosten i islagret så är Hollywoodkatastroferna en västanvind, säger Världsnaturfonden WWF:s Arktisexpert Tom Arnbom till Kalla fakta.