Väntade vindar oroar brinnande Kalifornien

TT-AFP

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2019-10-26

Det brinner i stora delar av Kalifornien. Hårda vindar som väntas hotar att förvärra situationen i delstaten där tiotusentals människor tvingats lämna sina hem.

Ett par miljoner människor riskerar att bli av med elströmmen – vilket redan drabbat tiotusentals.

I södra delarna av delstaten kämpar över 1 300 brandmän, med hjälp av helikoptrar och flygplan för vattenbombning, för att få bukt med bränderna – som hotar cirka 10 000 byggnader.

Tiotusentals människor i Santa Clarita, norr om Los Angeles, har tvingats lämna sina hem sedan bränderna spritts. Skolor höll stängt på fredagen i Los Angeles och undantagstillstånd har utlysts av guvernör Gavin Newsom.

Väntade kraftiga vindar under söndag och måndag hotar att förvärra situationen, enligt USA:s vädermyndighet.

Elbolaget Pacific Gas & Electric (PG&E) varnar för att elen av säkerhetsskäl kan komma att stängas av i flera timmar för 940 000 abonnenter – vilket påverkar omkring två miljoner människor i 36 områden (counties).

"Vindar av den här styrkan medför en högre risk för skador och gnistor i det elektriska systemet", skriver PG&E i ett uttalande.

"Historisk och extrem"

Orsaken till att elen stängs av är att vindarna i södra Kalifornien kan medföra att elden sprids ytterligare, rapporterar BBC.

Det brinner även i norra Kalifornien. Undantagstillstånd råder i Sonoma county där en av de värsta bränderna – den så kallade Kincade-branden – härjar cirka 10 300 hektar i bland annat vindistrikten. Där har elen stängts av för cirka 28 000 abonnenter och där är cirka 2 000 brandmän i arbete.

– Det här är definitivt en händelse som vi kallar historisk och extrem, säger David King, meteorolog på USA:s vädermyndighet, till tidningen Los Angeles Times.

Under lördagen kom besked att ytterligare cirka 50 000 människor ska evakueras, nu från San Francisco Bay-området. Orsaken är att vindarna kan få branden att rycka fram mycket snabbt.

– Vi evakuerar eftersom den här branden är mycket farlig, säger Mark Essick, sheriff i Sonoma county.

50 fastigheter förstörda

Tusentals har evakuerats, runt 50 fastigheter har förstörts och boende vittnar om att de knappt hade tid att ta med sig några tillhörigheter när elden närmade sig deras hem.

– Vi tittade upp mot kullen och kunde knappt tro vad vi såg, säger 68-årige Dwight Monson, ägare till en gård, till Los Angeles Times.

Flera andra bränder har också brutit ut i södra Kalifornien till följd av torka och temperaturer på över 30 grader.

I norra Mexiko, nära amerikanska gränsen, har tre personer har omkommit till följd av eldsvådor som härjar och 1 600 personer har evakuerats.