Fi vill utesluta Gudrun Schyman

TT

Publicerad 2022-02-08

Gudrun Schyman. Arkivbild.

Feministiskt initiativ (Fi) vill utesluta sin tidigare partiledare Gudrun Schyman, numera kommunpolitiker för partiet i Simrishamn.

Orsaken är att Schyman är drivande i den nya organisationen Klimatalliansen, och även uttryckt att den ska ombildas till ett parti och ställa upp i höstens riksdagsval. Samtidigt har hon sagt att hon även vill fortsätta engagera sig lokalt i Fi.

Enligt Fi:s stadgar är en grund för uteslutning att en medlem ”skadar partiet”, och att en sådan skada kan vara att man är förtroendevald i eller kandiderar till val för ett annat parti.

Feministiskt initiativs partistyrelse har nu beslutat att öppna ett uteslutningsärende mot Gudrun Schyman. Det är ännu inte klart när man kommer att fatta beslut i frågan.

”Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, exempelvis i vårt utskott för frågorna”, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig för Fi, i ett pressmeddelande.

Gudrun Schyman själv säger sig vara förvånad över att Fi vill öppna ett uteslutningsärende.

– Enligt mitt sätt att se det är Klimatalliansen inget traditionellt parti, säger hon till P4 Väst.

Gudrun Schyman har varit med i Fi sedan grundandet 2005 och har också varit partiledare, en post hon lämnade 2018.

I valet 2018 fick Feministiskt initiativ 0,5 procent av rösterna. Toppnoteringen skedde i valet 2014, då partiet fick 3,1 procent.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Fi:s stadgar.

ANNONS