Fortfarande stillastående i tidsomställningsfrågan

Inget sommartidsbeslut i sikte – ”blockerad i ministerrådet”

Uppdaterad 2023-03-14 | Publicerad 2021-09-17

Beslutet att slopa tidsomställningen fortsätter att dra ut på tiden.

Det skulle skett i våras, men kommer nu dröja längre.

– Kommer bli tidigast 2023, säger Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Förslaget om att avskaffa sommartid har legat på bordet länge. Omställningen beslutades i EU-parlamentet 2019 och det fanns förhoppningar om att det skulle genomföras under våren 2021. Men frågan rann då ut i sanden eftersom ministerrådet i EU var oeniga.

Sedan dess har ingen aktualiserat frågan igen.

– Det är väldigt lite som har hänt de senaste sex månaderna. Den har varit blockerad i ministerrådet länge. Nu är det upp till Frankrike att lyfta frågan, som har nästa ordförandeskap, omställningen kan då tidigast försvinna 2023, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) som är ansvarig för sommartidsfrågan.

Han menar att om Frankrike bestämmer sig för att lyfta frågan och den klubbas igenom i år, kommer det inte vara aktuellt att sluta ställa om klockan förrän 2023.

Det beror på att efter att beslutet klubbats igenom krävs en 18 månader lång koordinationsprocess för att samordna de nya tiderna.

– Om du inte koordinerar det kan man få ett lapptäcke med tidzoner.

Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S), säger att det är ett stort och tidsskrävande beslut.

Skon klämmer i fas två

Opinionen i EU är egentligen för att avskaffa sommartid. Enligt Johan Danielsson (S) klämmer skon i kordineringen.

– Att avskaffa tidsomställningen finns det en majoritet för. Men efter att man tagit beslutet måste länderna bestämma vilken tidszon man ska befinna sig i, jag tror att det är där skon klämmer, säger Johan Danielsson (S) .

Exempelvis skulle de de nordiska länderna då behöva koordinera med varandra om det ska vara en gemensam tidszon i norden.

– Det är ett stort och energikrävande projekt som ingen riktigt orkar ta tag i, säger Johan Danielsson (S).

Fortsätter ställa om klockan

Svenskarna kan därför vara säkra på att de behöver ställa om klockan i höst, till våren och hela nästa år. Det är dessutom möjligt att Frankrike inte prioriterar frågan under sitt ordförandeskap.

Då kan det falla på Sverige att driva frågan när vi blir ordförandeland i ministerrådet år 2023. Skulle frågan drivas igenom då så skulle sommartiden försvinna först 2025.

Följ ämnen i artikeln