M öppnar inte för SD i en regering – trots samarbetet

Uppdaterad 2021-11-17 | Publicerad 2021-11-16

Elisabeth Svantesson (M).

Efter tuffa förhandlingar har SD, KD och M enats om en gemensam budget.

Men om oppositionen skulle bilda regering nu vill M ändå inte ha med SD.

– Det är ett första steg att få ordning på Sverige. När vi bildar regering kommer vi ha fler frågor att diskutera, säger Elisabeth Svantesson (M), i SVT:s ”Aktuellt”.

I SVT:s ”Aktuellt” på tisdagskvällen frågades Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Elisabeth Svantesson (M) ut om partiernas gemensamma budgetalternativ.

– Det här är ett första steg att få ordning på Sverige. Vi har så många problem som regeringen blundar för, sa Elisabeth Svantesson.

Vill ha SD:s politik – men inte i regering

Moderaterna har kritiserats för att ha kompromissat allt för mycket med partiets klassiska hjärtefrågor för att gå Sverigedemokraterna till mötes. I Aktuellt lyftes den kritiken och ställdes mot att M ändå inte vill ha med SD vid en eventuell regeringsbildning.

– Vi vill bilda en borgerlig regering tillsammans med Kristdemokraterna, samtidigt vill vi samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu visar vi att vi kan det och lägger fram en budget som skulle vara väldigt bra för Sverige, säger Elisabeth Svantesson.

SVT:s programledare Jon Nilsson frågade en tredje gång om Sverigedemokraterna inte får vara med vid en eventuell regeringsbildning.

– Sverigedemokraterna tror jag kommer ha en väldigt viktig del av det regeringsunderlaget, men vi vill bilda en borgerlig regering, svarade Elisabeth Svantesson.

SVT: Och då är det utan Sverigedemokraterna?

– Ja, det är det vi har sagt och det är det vi tänker göra.

Jimmie Åkesson.

”Inte säker på att jag vill ha med dem i min heller”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson var uppenbart road av Elisabeth Svantessons svårigheter att tackla frågan om varför M inte vill bilda regering med hans parti, trots att de gärna samarbetar.

När frågan om regeringsbildning bollades över till Jimmie Åkesson var han tydligare:

– Det beror ju på vem som bildar regering, såklart. Jag är inte så säker på att jag vill ha med dem här i min heller faktiskt, sa Åkesson, och syftade på KD och M.

Enligt honom är frågan för tidigt ställd då de sakpolitiska frågorna inte är helt utredda.

– Det politiska sakinnehållet är det som är avgörande så det är alldeles för tidigt att prata om hur en regeringsbildning ser ut, sa Jimmie Åkesson.

ANNONS