Jack Viberg hamnade två meter från en varg i Södertälje

Två vargar i Södertälje på kort tid – en gick till attack mot hund

Publicerad 2022-05-20

När naturfotografen Jack Viberg, 28, gick ut på onsdagskvällen för att fotografera vildsvin och hjortar dök ingen upp.

När en varg kom gående rakt emot honom förstod han varför.

– Jag hade is i magen, och en sten i näven. Jag tänkte att jag måste ha en plan B, man vet ju inte vad som skulle kunna hända, säger han.

Klockan 03.00 brukar klockan ringa för Jack Viberg, 28. Hans passion för att fotografera vilda djur tar inte sovmorgon, och störst chans för att få napp är när resten av samhället ligger och sover.

– Man kan få väldigt vackra bilder om man ser till att vara ute rätt tider, säger han.

I onsdags gav han sig ut på kvällen i stället, i hopp om att hitta vildsvin. Efter en tre timmar lång sittning vid en hage i Södertälje kommun utan några djur i sikte var han beredd att ge upp.

Då såg han vad som skrämde bort alla andra – en varg.

– Vi möttes på 30 meter, och sedan kollade vi på varandra, såklart. Sedan sänkte han huvudet och började gå emot mig. Vad avsikten var kan vi bara gissa om, men han var väl lite hungrig antar jag.

Många vargar som föddes förra året är ute och vandrar för att hitta sina egna revir.

Varg attackerade hund

Dagen före, på tisdagskvällen, var en kvinna ute och gick med en hund i Järna. Hon hörde hur den pep bakom henne, och då såg hon att en varg hade gått till attack och hade den i munnen, vilket LT var först att berätta om.

Kvinnan skrek och sprang mot vargen, som släppte.

– Vi har besiktat både hunden och platsen med hjälp av en hund som kan spåra rovdjur, och kan bekräfta att händelsen stämmer, säger Mikael Fransson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det rör sig om två olika vargar bekräftar han. Om liknande upprepar sig kan länsstyrelsen ta till flera åtgärder, allt ifrån att skrämma vargen, skjuta gummikulor eller genomföra skyddsjakt.

– Som människa behöver man inte vara orolig. Vargar angriper inte människor. Men man kanske ska ha sin hund kopplad, och har man får eller getter kanske man behöver se över sina stängsel.

Södertälje är en del av Sjundareviret, där vargarna har befunnit sig sedan 2014.

Höll sten i handen – redo att kasta

Jack Viberg bestämde sig för att han behövde en plan B, om vargen skulle gå till attack. Han tog upp en sten och höll i handen.

– Jag var nog aldrig rädd. Men jag funderade ju på vad som skulle hända om den kom för nära. Man vet ju inte – det är ju ändå ett rovdjur.

När vargen bara var två meter bort gjorde han sig stor och började skrika. Vargen brydde sig inte så mycket, men tog några kliv bort. Då tog Jack chansen och backade undan.

För honom har det alltid varit en dröm att få se en varg. Att det blev just denna dag var lite extra speciellt. Jack delade sitt intresse för djur och natur med en vän som gick bort några veckor tidigare, och begravdes samma dag.

– Några timmar senare ser man en varg på nära håll. Det kanske inte har med varandra att göra, men det kändes lite otroligt ändå. Han bara stod där, som om han väntade på mig. Det kändes väldigt speciellt.

Jack hyser stor respekt för alla rovdjur han möter, och vill påpeka att man verkligen inte ska ge sig ut för att leta upp vargen. Men sitt möte mer vargen kommer han hålla kärt.

– Man kan tycka vad man vill om den där vargen, men det är ett otroligt vackert djur. Det kan man inte ta ifrån den.

Följ ämnen i artikeln