Jagade superkropp – tillverkade medel som kan ruttna i musklerna

Publicerad 2022-05-29

Mattias största mål i livet var att skaffa sig den perfekta kroppen. 

Han var trött på att vara den taniga lanarkillen, berättar mamma Susanne i nya avsnittet av podden “Dömd Ung”. 

Men det som började med ökad träning blev snart en nedåtgående spiral där han började tillverka anabola steroider – både för att sälja till andra och för att använda själv.

Priset han skulle komma att få betala kom att bli högt.

Redan som femtonåring fastnar Mattias för kroppsbygge och snart kommer hela hans liv kretsa kring att bygga upp sina muskler.

Hans öde var att bli muskelbyggare, fortsätter hans mamma Susanne i “Dömd Ung”. 

Mattias tränar mycket och siktar på att delta i kroppsbyggartävlingar. Men för att nå sitt mål börjar han använda anabola steroider som han både injicerar och tar oralt. Han går från att väga 65 till 115 kilo. Mamma Susanne blir orolig att han förstör sin kropp men Mattias lyssnar inte.

”Djupa depressioner”

För att ha råd med anabola steroider börjar snart Mattias tillverka själv – både för eget bruk och för att sälja vidare. Men bruket av steroider har många baksidor bland annat psykiska bieffekter som aggressivitet och djupa depressioner som uppstår när testosteronbalansen rubbas.

Det kan gå så långt att man överväger att ta livet av sig och till och med gör det. Det har hänt flera gånger, säger Gunnar Hermansson i podden, tidigare polis och specialist på dopingbrott.

Mattias döms flera gånger för dopingbrott men fortsätter ändå att tillverka preparat –bland annat medel som sprutas in i musklerna där det riskerar att ruttna. Och användandet av anabola steroider kommer till slut leda till en tragedi – trots hans försök att ta sig ur missbruket och leva normalt tog han till slut sitt liv.

– Vad kunde jag gjort mer? Det är så jag alltid känt efter det här. Vad kunde jag gjort mer för honom, säger Susanne i “Dömd Ung”

Hör hela historien om Mattias i fjärde avsnittet av “Dömd Ung” – De dödliga steroiderna.

Mamman om maktlösheten kring sonens steroidmissbruk
Mattias mamma vädjar till andra föräldrar: ”Ha koll”
Missbrukade anabola steroider – vann kroppsbyggartävling efter fängelset
Experten Gunnar Hermansson om effekterna av anabola steroider: ”Deprimerad och apatisk”

Podden görs av Tredje Statsmakten för Aftonbladet och PodMe.

Mattias heter egentligen något annat.

Inte Plus-medlem ännu? HÄR kan du ta del av ett specialerbjudande för Dömd Ung – Plus-medlemsskap för endast 29 kronor i två månader