Macrons ryss-smocka mot Le Pen i slutdebatten

Publicerad 2022-04-21

PARIS. Den smutsiga bataljen från 2017 upprepades inte, men debatten inför söndagens franska presidentval saknade inte högerkrokar och fullträffar i solar plexus.

– Jag är inte klimatskeptiker, men du är klimathycklare, måttade Marine Le Pen mot den sittande presidenten.

Emmanuel Macrons största stund kom när han lyfte motståndarens miljonlån hos en bank med nära band till Vladimir Putin.

– Ditt problem, madame Le Pen, är att när du talar med Ryssland talar du med din bankman.
En första opinionsmätning visar att Macron tog hem debatten hos tv-tittarna.

Det blev ingen repris på presidentvalsdebatten 2017 då de båda duellanterna avbröt varandra i historiskt hög utsträckning. När Frankrikes två presidentkandidater drabbade samman i den traditionella slutdebatten inför söndagens andra runda präglades inramningen inledningsvis av ömsesidig artighet – och väldigt mycket siffror.

Efter att köpkraften – fransmännens viktigaste ämne inför valet på söndag – avhandlats steg temperaturen en aning mellan presidenten Emmanuel Macron och högernationalisten Le Pen. När debatten kom in på utrikespolitiken märktes de två kandidaternas inbördes skillnader tydligt.

Vill reformera EU

Macron talade sig varm om unionen och den ”fransk-tyska motorn” som drar EU framåt. Le Pen upprepade att hon vill reformera EU och dra Frankrike ur den europeiska energimarknaden.

– Det finns inget ”europeiskt folk”. Jag vill stanna i EU, men jag vill på djupet förändra unionen. Jag är emot flera frihandelsavtal, jag är emot konkurrens med kyckling från Brasilien och Kanada. Jag är emot att tusentals utländska arbetare kommer hit och jobbar, men skattar i sitt hemland. Jag är emot mycket av detta och jag undrar varför vi aldrig lyckas försvara fransmännens intressen, dundrade Marine Le Pen.

– Man kan inte gå med i en klubb och sen säga att man ska ändra på alla regler i den här klubben. Man kan så klart måla om fasaden på sitt hus, men om man tillhör en bostadsrättsförening bestämmer man inte allt själv, svarade Macron.

Än mer höjdes tonläget när ämnet var Rysslands invasion av Ukraina. Marine Le Pen har tidigare haft goda relationer med Vladimir Putin och hennes parti Nationell samling tog 2014 ett lån på 83 miljoner kronor av en rysk-tjeckisk bank med nära band till Kreml. Det hände strax efter att Ryssland tagit kontroll över Krim, en annektering Le Pen för övrigt menat är legitim.

Marine Le Pen har fördömt den ryska invasionen och vill att Frankrike ska hjälpa Ukraina humanitärt och med flyktingmottagande, men motsätter sig att landet förser den ukrainska armén med vapen. Emmanuel Macron kunde förstås inte hålla sig ifrån att trampa på den franska extremhögerns ömma tår i just detta ämne, när han fick in en av kvällens fullträffar:

– Ditt problem, madame Le Pen, är att när du talar med Ryssland talar du med din bankman.

Fick in oväntad klimatsmocka

Le Pens bästa oneliner kom, något oväntat, när debatten handlade om miljön, ett ämne Nationell samling inte är särskilt profilerat på. Emmanuel Macron, som inte lyckats vända utsläppskurvorna under sina fem år vid makten, kallade Le Pen ”klimatskeptiker”.

– Jag är inte klimatskeptiker, men du är klimathycklare, svarade Le Pen och menade att Frankrike måste ställa om, ”men mycket långsammare än nu för att fransmännen ska hänga med”.

Men allra spänstigast blev debatten när den handlade om religionsfrågor och Marine Le Pens förslag om att förbjuda huvudduk på allmän plats, enligt extremhögerns ledare en ”islamistisk symbol”.

– Du kommer att starta ett inbördeskrig med ditt lagförslag. Du är på väg att putta miljontals människor med religiös övertygelse ut från det offentliga rummet, hävdade Emmanuel Macron och sågade också Le Pens ”folkomröstning om invandringen”, en idé som han menar strider mot internationell lag.

En första opinionsmätning beställd av tv-kanalen BFMTV direkt efter debatten visar att Macron går segrande ur duellen. 59 procent av tittarna tycker att den sittande presidenten övertygade mest, medan siffran för Marine Le Pen är 39 procent.
På söndag går fransmännen till urnorna i det franska presidentvalets slutrunda. Valet står mellan två kandidater med mycket olika agenda för fransmännen, Frankrike och EU.