Snusk ska göra staden ren från smuts

Uppdaterad 2022-06-09 | Publicerad 2022-06-08

I Malmö har man tagit till annorlunda åtgärder för att uppmuntra medborgarna att hålla staden ren.

”Åh, precis där ja”, säger soptunnan när du öppnar den.

En smutsig stad kräver snuskiga åtgärder om man ska tro på Malmö stads nya grepp.

Två papperskorgar på Davidshallsbron tackar medborgarna med sensuell röst när de öppnar dem, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

– Vi behöver få bukt med allt snusk som pågår på våra gator och torg, säger Marie Persson, sektionschef på Fastighets- och gatukontoret i Malmö stad.

Under pandemin applåderade papperskorgarna Malmöborna för att de höll avstånd, men nu är budskapen alltså utbytta till mer oanständiga fraser:

”Aaaa, det där var galet skönt” eller ”Mmm mer” kan du få höra om du gör dig av med ditt skräp som du ska.

På Södertull finns sju papperskorgar, i Västra hamnen finns nio och i Limhamn finns två. De två som pratar är placerade på Davidshallsbron.

En känd person från Skåne

Malmö stad har valt att sätta ut de okonventionella papperskorgarna är för att de vill vara säkra på att nå ut med sin önskan om en renare stad och de tror att de humoristiska budskapen är vägen dit.

– Vi vet med oss sedan tidigare att pekpinnar inte fungerar när det handlar om beteendeförändring. Därför testar vi ett nytt grepp i det här initiativet, säger Marie Persson.

Förutom att de pratande skräpbehållarna häver ur sig fräcka fraser sväljer de också mer skräp än en vanlig tyst papperskorg.

– Är man sugen på att höra mer får man helt enkelt gå dit och slänga lite skräp, säger Marie Persson.

Vem som läser upp de sensuella meddelandena vill de inte avslöja, men rösten ska tillhöra en känd person, och särskilt Malmöbor bör känna igen rösten.

Om det blivit renare i området är ännu oklart.

Den som är sugen på att höra några fräcka fraser får slänga skräp i papperskorgen.

Följ ämnen i artikeln