Hotet från Ryssland

Säkerhetsexperten om krigsvarningen: ”Kan vara desinformation”

Av: 

Amanda Hällsten

Cecilia Benedelle

NYHETER

USA har varnat för en rysk invasion av Ukraina i veckan – något som ännu inte skett.

Enligt den säkerhetspolitiska experten Katarina Engberg kan underrättelsetjänsten ha plockat upp desinformation.

– Taktiken har varit att frilägga och exponera ryska planer för att det ska bli svårare att genomföra dem, säger hon.

I helgen gick amerikanska underrättelsetjänster ut och varnade för att en rysk invasion av Ukraina kunde ske i går, onsdag – men på torsdagen har ännu inget hänt vid gränsen.

Katarina Engberg, säkerhetspolitisk expert och senior rådgivare vid svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), säger att den amerikanska underrättelsetjänsten troligtvis plockat upp datumet för en eventuell rysk invasion genom att avlyssna rysk kommunikation.

– Den amerikanska taktiken har varit att frilägga och exponera ryska planer för att det ska bli svårare att genomföra dem. Det blev kanske effekten av att amerikanerna sa den 16 februari – då blir det inte det datumet, säger hon.

En ukrainsk soldat under en militärövning i Donetsk-regionen tisdagen den 15 februari.

Katarina Engberg säger också att USA kan ha snappat upp desinformation, men enligt henne kan det finnas en baktanke med att sprida det också.

– Putin skapar mystik och osäkerhet så att alla står på tårna. Då kontrar amerikanerna med precis information som avslöjar ryska planer.

Experten: ”Inget krig i dag”

Tongångarna mellan Västvärlden och Ryssland har varit hårda – Ryssland kräver att Ukraina inte går med i Nato, samtidigt som Västvärlden hotar med hårda sanktioner mot Ryssland.

På onsdagen rapporterade AFP att Ryssland uppgett att man avslutat sin militära övning på Krimhalvön och dragit tillbaka flera trupper. Uppgifterna har dock mötts med skepsis av västerländska ledare och Nato.

– Den militära uppladdningen som Ryssland gjort nu, så kan man inte hålla på så länge till. Det är ett jätteföretag, säger Katarina Engberg.

Enligt Katarina Engberg är det inte troligt att Ryssland startar ett krig nu. Däremot pekar hon på att situationen är mycket osäker, och säger att Ryssland kan påverka Ukraina på andra sätt än genom en invasion.

– Dock kommer de ändå ha tillräcklig kapacitet att slå till mot Ukraina när de vill. Inte för att ockupera landet, men för att trasa sönder det.

På tisdagen meddelade det ryska försvarsdepartement att man återkallar ett flertal militärer från gränsen. Uppgifterna har dock mötts med skepsis av västerländska ledare och Nato.

Väntar på bevis att Ryssland backar

Samtidigt som Ryssland uppgett att de backat vid gränsen, väntar Nato fortfarande på fysiska bevis på att Ryssland verkligen tar hem trupper och verkar för en avspänning vid gränsen mot Ukraina.

På onsdagskvällen kom uppgifter om att det snarare verkar som att Ryssland bygger upp sina militära förmågor med 7 000 soldater i området, rapporterar CNN.

Även brittisk militär bekräftar att de noterat fortsatt rysk upptrappning vid Ukraina, skriver Sky News.

– Vi har hört signalerna från Moskva om att de är redo att fortsätta med diplomatiska ansträngningar, men än så länge har vi inte sett någon avspänning på marken. Tvärtom så ser det ut som om Ryssland fortsätter med sin militära uppbyggnad, säger generalsekreterare Stoltenberg på väg in till onsdagens ministermöte i Nato-högkvarteret.

Rysslands president Vladimir Putin.

Katarina Engberg säger också att det krävs större tillbakadraganden från rysk sida innan man kan avblåsa det ryska hotet.

De senaste dagarna har flera västliga ledare fört samtal med Vladimir Putin, men än så länge har ingen lösning lagts fram på bordet.

– Så länge det finns liv i den diskussionen om Ukrainas förhållande till Nato kommer förhandlingarna att pågå. Samtidigt är Putins politik att hålla kvar järnnäven mot Ukraina och pressa fram eftergifter, säger Katarina Engberg.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet från Ryssland

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Säkerhetspolitik

Ukraina

Ryssland

USA

Nato