Region Gotland: Tanka bilen och fyll era lager

Publicerad 2022-02-27

Tanka bilarna och fyll på era lager.

Det är uppmaningen till alla Region Gotlands verksamheter.

– Vi är oroliga för att händelseutvecklingen i Europa kan störa den globala logistiken, säger beredskapschef Rikard von Zweigbergk.

Region Gotland har gått ut med ett internt meddelande inom kommun och region.

Samtliga verksamheter uppmanas fylla på sina lager. Beslutet har tagits i förebyggande syfte och grundas i en oro för störningar i den globala logistiken.

– Det är en erfarenhet från pandemin och senast tidens kriser. Logistik är känsligt och vi måste alltid ta hänsyn till att vi har tio mil närmaste fastland, säger Rikard von Zweigbergk, Region Gotlands beredskapschef.

Beställer kritiskt material

Uppmaningen gäller för alla regionens verksamheter.

Bilar som köar till Gotlandsfärjan. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

– Alla ska beställa extra ordrar av det material som är vitalt för verksamheten. Det gäller allt från äldreboende, till de som sköter våra gator, säger Rikard von Zweigbergk.

Inga råd för allmänheten

Alla regionens fordon bör också tankas.

– Vi har sagt att man ska sträva efter att inte ha mindre bränsle än en halv tank. Vi gör det här för att öka den allmänna tillgången till kritiskt material, säger han.

I nuläget finns ingen särskild uppmaning till allmänheten på Gotland.

– Vi har tagit det här beslutet på egen hand genom vår regiondirektör. Vi har också skrivit i vår information att vi inte ser några störningar just nu utan detta är ytterst i ett förebyggande syfte, säger Rikard von Zweigbergk.