Nu grävs skyttegravar på Odessas stränder

Uppdaterad 2022-04-27 | Publicerad 2022-03-18

Samtidigt som kriget rasar runt om i Ukraina fortsätter solen att gå upp och ner i Odessa.

De ryska trupperna har ännu inte nått den historiska kuststaden.

Varje dag blickar nu både soldater och civila ut mot havet i väntan på ryska fartyg.

Följ ämnen
Ukraina

Det är inte längre någon som badar på den populära semesterstadens klassiska sandstränder. Den ukrainska försvarsmakten gräver skyttegravar där solstolar annars brukat stå.

Under veckan har civilbefolkningen samlats vid havskanten för att lägga sanden i säckar som ska placeras ut runt om i staden.

– Vi arbetar här eftersom vi inte vet hur man dödar, säger eventfotografen Victor Skrypnik till nyhetsbyrån Reuters samtidigt som han lägger sandsäckar på ett lastbilsflak.

”Folket är enade”

Rysslands styrkor har ännu inte nått Odessa. Då och då slår bomber ner i området men något storskaligt anfall har ännu inte inletts. Det brittiska försvaret uppgav förra veckan att den ryska flottan har format en blockad runt hela Ukrainas Svarta havskust.

Sedan invasionens första dag, den 24 februari, har det spekulerats om att ryska trupper kommer genomföra en landstigning mot Odessa från havet.

Att det inte skett än tror experterna beror på att Ryssland vill vänta tills att landoffensiven mot Odessa har avancerat närmare.

– Avståndet till de ryska styrkorna som kommer österifrån är fortfarande långt. Ryssland vill inte genomföra en landstigning om den inte understödjas av närliggande styrkor på land och där har det ännu inte skett några revolutionerande genombrott, säger Jörgen Elfving, försvarsexpert och tidigare överstelöjtnant till Aftonbladet.

Som under andra världskriget

Hittills har 400 000 sandsäckar fyllts. Bortsett från de självklara försvarspositionerna så placeras de även ut runt de många historiska byggnader och monument som finns i Odessa.

Operahuset och baletten är nu omringad av tunga försvarspositioner bestående av cementblock, sandsäckar och så kallade tjeckiska igelkottar. På samma sätt försvarades staden 1941 när tyska och rumänska trupper anföll under operation Barbarossa.

Då placerades luftvärnskanoner ut på hustaken runt operan för att försvara det historiska landmärket från bombningar.

Vid belägringen 1941 försvarade sig Odessa i 73 dagar innan staden till slut föll. Cirka 17 000 personer på vardera sida dödades.

Ukrainarna som packar sandsäckar på stranden tror inte att Ryssland kommer att kunna ta deras hemstad.

– Vi är väldigt optimistiska kring situationen eftersom folket här är enade, säger komikern Ivan Dyubo till Reuters.

ANNONS