Sprang för att varna äldre grannar - dog i raketattack

Uppdaterad 2022-05-06 | Publicerad 2022-05-05

Vjatjeslav blev bara 14 år.

När han sprang för att varna äldre grannar dog han i en rysk raketattack.

– Du är min hjälte, skriver pappa Jevgenij.

Följ ämnen
Ukraina

På kvällen den 2 maj gick larmet om en ny flygattack i Odessas mobiltelefoner. Eftersom Vjatjeslav Jalysjev, 14, visste att familjens gamla grannar inte hade mobiler sprang han för att varna dem.

Grannarna överlevde, men inte Vjatjeslav. Nu hyllas han av pappa Jevgenij på Facebook:

– I går dog min yngste son i ett raketanfall. Han dog inte för att han gömde sig i ett skyddsrum, utan för att han sprang för att varna äldre människor som inte var bekanta med 21:a århundradets nymodigheter. De överlevde, min son blev en av tusentals ukrainska hjältar. Han var 14 år. Du är min hjälte. Vi älskade dig, vid älskar dig och vi kommer alltid att älska dig. Vila i frid, älskade lille son Vjatjeslav, skriver pappan, som själv är överstelöjtnant och deltog i striderna om Kramatorsks flygplats 2014.

”Vila i frid, älskade lille son Vjatjeslav”, skriver pappa Jevgenij Jalysjev på Facebook.

Brukade göra sina läxor i skyddsrummet

En väninna till familjen säger till den ukrainska tidningen Obozrevatel:

– Vjatjeslav var en snäll och sympatisk pojke. Mycket duktig och frimodig. Jag saknar ord.

Väninnan berättar att Vjatjeslav och hans familj efter det ryska raketanfallet mot Odessa den 23 april precis som hon själv tillbringade många timmar i flerbostadshusets skyddsrum. Vjatjeslav brukade göra sina läxor där, han var duktig i skolan trots kriget.

Raketerna som tog Vjatjeslavs liv föll på ett flerbostadshus och förstörde också taket på en närbelägen kyrka.

Vjatejslav är inte det enda barnet som den ryska armén dödat i Odessa. Den 23 april föll en rysk raket på ett annat bostadshus och dödade tre månader gamla Kira, hennes mamma Valerija Glodan och mormodern Lidija.

Efter lilla Kiras död var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj märkbart skakad när han kommenterade mordet på den tre månader gamla flickan:

– På vilket sätt hotade hon Ryssland?