Uppgifter i ny dokumentär: Här kan Helena ligga nedgrävd

Publicerad 2022-10-17

Tre decennier har gått sedan Helena Andersson mördades 1992.

När journalisten Fredrik Undevik granskar fallet lyckas han få fram ett nytt dna-spår och en möjlig plats där Helena kan ligga nergrävd.

Men utredarna tar inte emot Undeviks förslag att leta efter Helena med skeletthund.

Helena Andersson, 22, försvann natten mot söndag den 14 juni 1992 på väg hem från stadshotellet i Mariestad.

30 år senare kommer Viaplay-dokumentären ”Att lösa ett mord”, gjord av journalisten Fredrik Undevik.

När journalisten Fredrik Undevik får tillgång till sakkunnigutlåtandet med information om dna-tester som polisen låtit göra på Helenas skor ser han något som polisen missat:

– De fick utlåtandet 2010, men förstod inte att det fanns tester som indikerade på dna. Det innebär att man i dag kan testa om proverna med förfinade metoder, säger Undevik i dokumentären.

Helena Andersson försvann när hon var på väg hem från stadshotellet i Mariestad.

När Undevik berättar detta för Lars Johansson, chef för grova brott hos Skövde-polisen, går Johansson med på att låta Undevik ta med Helena Anderssons svarta sommarskor och hennes vita delfinring till ett avancerat laboratorium i England. Laboratoriet hittar höga mängder dna på skornas baksida.

Undevik föreslår att polisen ska topsa ett antal människor som skulle kunna vara intressanta i utredningen. Polisen hittar en ny misstänkt, en man i 60-årsåldern. Men hans dna matchar inte det som finns på skorna.

Arkeologhunden Bris kan lukta sig till människoskelett under jord. Den här typen av hundar kallas också skeletthund.

Misstankarna blir efterhand svagare mot 60-åringen, och sedan dör han.

Ännu ett spår i dokumentären gäller en annan mordmisstänkt. Polisen i Skövde har under utredningen pratat med ett vittne som pekat ut en man. I dokumentären kallas den utpekade för chauffören, och vittnet är hans granne.

Platsen där Helena Andersson kan ligga nergrävd, enligt journalisten Fredrik Undevik.

Stod och lyste med billyktorna

Nu hittar journalisten Fredrik Undevik en person som pratat med grannen. 2010 sökte grannen upp Gunhilde Stark och pratade om chauffören:

– Han berättade att dagen efter mordet hade han varit ute och gått med sin hund och kommit till den här personen. Där stod han med en stor slang och hade öppnat bilen bak och stod och sprutade in i bilen. Han bara sprutade och sprutade, berättar Stark.

Några kvällar senare såg grannen hur chauffören åkte in med sin bil i skogen och stod och lyste med billyktorna:

– Grannen trodde att han hade mördat Helena och grävt ner henne i skogen, säger Gunhilde Stark.

Först när chauffören brann inne i sitt hus 2010 vågade grannen berätta för Stark om sina iakttagelser, eftersom han var rädd för mannen.

Undevik föreslår att polisen ska topsa ett antal människor som skulle kunna vara intressanta i utredningen.

Erbjöd en skeletthund

När Fredrik Undevik får reda på detta försöker han få kalla fall-gruppen i Göteborg, som tagit över fallet efter att Skövde-polisen Lars Johansson gått i pension, att leta efter Helenas kropp på platsen som chaufförens granne pekat ut.

Undevik erbjuder kalla fall-polisen Peter Thylén i Göteborg att söka efter Helenas kropp med en så kallad arkeologhund, som kan känna lukten av människoben.

– En skeletthund? Kan vi få tillgång till den hunden? säger Thylén till Undevik.

Men en vecka senare när Undevik återkommer gör Thylén tummen ner: Åklagaren är inte intresserad av att använda arkeologhunden Bris.

Sedan går även Peter Thylén i pension. När Undevik frågar Thylén om någon annan kommer att ta över Helena-fallet säger han:

– Nej, ibland förlorar man. Det är ju så.

Dokumentären släpps på Viaplay och TV3 torsdag 20 oktober.

Utredarna tar inte emot Undeviks förslag att leta efter Helena med skeletthund.