Fem punkter om terrordådet i Visby

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-11-08

Theodor Engström på väg in till första rättegångsdagen i Visby.

Theodor Engström, 33, står åtalad för för att ha mördat psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, och mordplaner mot Centerledaren Annie Lööf.

Enligt åklagaren rör det sig om terroristbrott.

Här är allt du behöver veta inför rättegången.

1. Vad åtalas Theodor Engström för?

Theodor Engström, 33, står åtalad för terroristbrott, genom att ha mördat Ing-Marie Wieselgren, 64, nationell psykiatrisamordnare på SKR.

Han står även åtalad för förberedelse till terroristbrott, genom att förberett sig för att mörda Centerledaren Annie Lööf, 39.

Theodor Engström har erkänt och berättat om sina gärningar i förhör – utmaningen för kammaråklagare Henrik Olin blir att bevisa för rätten att detta rör sig om terroristbrott.

Därutöver åtalas Theodor Engström för tre narkotikabrott. Han har själv sagt att han använde cannabis på dagen för knivdådet, och hade bland annat cannabis och LSD både med sig till Gotland och i sitt hem i Kalmar kommun.

Annie Lööf stod på Theodor Engströms lista över potentiella offer.

2. Vilka fler fanns på Theodor Engströms dödslista?

På sin hårddisk hade Theodor Engström ett dokument med ”måltavlor”. Där beskrivs nio personer med adress, personnummer, relationer och ”roll”. Dokumentet skapades i november 2014.

Några som omnämns är politikerna Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, dåvarande ärkebiskopen Antje Jackelén, entreprenören och tidigare politikern Bert Karlsson, och journalisten Robert Aschberg.

Theodor Engström har sagt att hans främsta mål i Almedalen var att döda Ing-Marie Wieselgren. Om inte det gick vägen så ville han i första hand döda Annie Lööf. Han visste att Annie Lööf skulle tala i Domkyrkan den 6 juli, och kvällen innan var han i kyrkan och rekognoscerade.

En bild på en bibel som Theodor Engström tog i domkyrkan, kvällen före dådet.

Den 6 juli var både Sverigedemokraternas och Centerpartiets dag i Almedalen. Engström såg även Jimmie Åkesson som ett ”legitimt mål”. Men han såg dels svårigheter med att attackera någon toppolitiker, då de har livvakter. Och han tänkte även att om han skulle attackera Jimmie Åkesson skulle det bli ”för mycket förvirring” kring hans syfte.

Just före attacken passerade Theodor Engström SVT:s vd Hanna Stjärne, som deltog i ett samtal på Expressens scen. I förhör säger Engström att han lika gärna kunde sprungit upp på scenen och attackerat Hanna Stjärne istället, men att han valde att fortsätta följa efter Ing-Marie Wieselgren.

Det har funnits en viss kritik mot att inte fler personer på Theodor Engströms radar betraktas som brottsoffer, och därmed inte fick kännedom om att de var kartlagda förrän åtalet blev offentligt i förra veckan. Bland annat har Theodor Engström intresserat sig för, och skickat länkar, till ett flertal kvinnliga SVT-profiler.

Men utöver Ing-Marie Wieselgren är det bara när det gäller Annie Lööf som åklagaren tycker sig kunna bevisa ”en rad förberedelsegärningar”.

Ing-Marie Wieselgren dödades i attacken i Visby under Almedalsveckan.

3. Vad säger de drabbade?

Ing-Marie Wieselgrens anhöriga har inte figurerat i media, och de kommer heller inte att höras under rättegången. Deras målsägandebiträde har kallat händelsen för en tragedi för alla inblandade familjemedlemmar.

Annie Lööf har i förhör berättat att händelsen i Almedalen påverkat henne mycket starkt, inte minst under valrörelsen. När folk kom emot henne fick hon impulsen att titta på deras händer, om de var beväpnade.

”Att vara måltavla i en pågående rättsprocess om terrorbrott och förberedelser till mord påverkar såklart familjen och mig personligen på djupet, men i dag går all omtanke till Ing-Marie Wieselgrens familj”, skrev Annie Lööf i sociala medier, dagen då åtalet väcktes.

Hanna Stjärne har sagt i SVT att fallet är en ”skarp påminnelse” om hur allvarliga hot som florerar mot journalister och mediechefer.

– Det är flera hundra personer som Engström har kartlagt, och bland dem finns ett 15-tal SVT-medarbetare. Så vi är många som har funnits med på hans radar, sa Hanna Stjärne i Morgonstudion.

Theodor Engström har medverkat  i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer.

4. Hade Theodor Engström nazistiska motiv?

Theodor Engström har tidigare deltagit i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. I en chatt 2017 skrev han att han var stödmedlem i rörelsen.

Förundersökningen har visat att Engström intresserat sig för högerextrema dåd, såsom terrordådet mot två moskéer i Nya Zeeland 2019, och skolattacken i Trollhättan 2015. Han har även i sin anteckningsbok kallat sig själv för ”en svensk Breivik”.

I förhör säger Theodor Engström att han deltog i demonstrationer och skrev om det på internet fram till 2017, men att han i dag tar avstånd från NMR.

Åklagaren Henrik Olin har sagt att det inte var NMR-kopplingarna som gjorde att fallet började rubriceras som terrorbrott.

Knivar som hittades i Theodor Engströms tält utanför Visby.

5. Vad säger Theodor Engström själv?

Theodor Engström har erkänt terroristbrott, och att han mördat Ing-Marie Wieselgren.

Engström har berättat att han kom till Visby och Almedalsveckan den 30 juni. Han hade inte köpt någon hembiljett – han räknade med att antingen dö eller gripas i samband med sitt dåd.

Anledningen till att Engström riktade in sig mot just Almedalen var att han såg ett symbolvärde, och ”ville slå till mot hela samhället”.

När han greps sa han flera gånger: ”I hate swedish people”.

I förhören talar Theodor Engström stundvis mycket svävande, och benämner sig både som en ”spökpojke” och en ”sagopojke”.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes. Detta innebär att påföljden sannolikt kommer bli rättspsykiatrisk vård. Men åklagaren har inte stängt dörren till att yrka på fängelse.

Här grips Theodor Engström efter knivmordet i Almedalen.