Krävde 400 kronor innan mordet på 52-åriga Ulf Sandberg

Uppdaterad 2023-03-20 | Publicerad 2023-01-27

52-åriga Ulf Sandberg rånades och misshandlades till döds på öppen gata i Oskarshamn.

Nu åtalas en 27-årig man för mord och grovt rån.

Det brutala överfallet filmades av en man i 30-årsåldern som står medåtalad för rånet.

 Kim Halvorsen mördade Ulf, 52 – döms till livstids fängelse


Med sin cowboyhatt, sitt hockeyintresse och sina kramar var Ulf Sandberg en älskad profil i Oskarshamn.

I september i fjol var 52-åringen på väg hem från en restaurang när han blev överfallen och rånad på sin klocka av två män.

Enligt stämningsansökan ska den misstänkte 27-åringen ha gått och hämtat en kniv medan rånet pågick. När han kom tillbaka ska han ha krävt Ulf på pengar innan han utdelat flera knivhugg.

– De har kommit över en klocka sedan har man krävt att han ska ta ut 1 000 kronor från en bankomat. När han inte gjorde det gick de ner till 500 och till slut 400 innan kniven kommer fram och man hugger honom sju, åtta gånger så att han förblöder och avlider, säger åklagaren Linda Caneus.

”Hänsynslöst”

27-åringen har nu åtalats för mord och grovt rån.

En man i 30-årsåldern står också medåtalad för grovt rån och försök till grovt rån. Enligt stämningsansökan ska han ha filmat överfallet med en mobiltelefon och därigenom förstärkt hotet.

Linda Caneus säger att bevisläget är gott och att det rör sig om ett ”hänsynslöst och besinningslöst våld” som riktats mot en funktionshindrad person.

– Brottsoffret kommer ensam på gatan på väg hem och blir angripen av två gärningsmän som är överlägsna honom fysiskt. De är betydligt starkare och han är dessutom funktionsnedsatt, säger hon och tillägger:

– Gärningen är väldigt hänsynslös. Man sparkar på en liggande person och det sker på öppen gata i lilla Oskarshamn.

”Så lågt, så fruktansvärt”

Aftonbladet har tidigare pratat med Ulfs bror Per Sandberg som inte kunnat undgå att fundera över hur rädd Ulf måste ha varit. Samtidigt som han känner en enorm ilska över att man ger sig på, och dödar, en så försvarslös person som Ulf var.

– Det så lågt, så fruktansvärt. De är såna jäkla veklingar att man blir beklämd. Det är som att ge sig på ett barn. Inte att han var som ett barn i psyket eller tanken, men eftersom han inte kan försvara sig.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln