Svenskarnas dom efter Nato-kaoset: Dåligt hanterat

Publicerad 2023-01-27

Svenska folkets dom är hård efter senaste veckans Nato-kaos.

En klar majoritet tycker att regeringen gjort ett dåligt jobb.

Samtidigt är fler än någonsin för ett medlemskap.

Följ ämnen
Nato

PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato

De senaste veckornas kaos med inställda statsbesök, hängd Erdogandocka, koranbränning och demonstrationer i flera muslimska länder har lämnat spår. I Aftonbladets/Demoskops senaste mätning tycker 58 procent att den svenska regeringen gjort ett ganska dåligt eller mycket dåligt jobb med hanteringen av Natoansökan under den senaste veckan.

– I huvudsak handlar det om att man tycker att regeringen gjort eftergifter till Erdogan. Det finns citat som att man ”kryper för Turkiet” och är för mesiga, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Förståelse för ett svårt läge

Tongångarna är något mer positiva bland Tidöpartiernas väljare där 38 procent är nöjda med hur regeringen skött sig och gjort det bästa av en svår situation. Bland annat finns svar i undersökningen som ”just detta hade ingen regering kunnat göra bättre” och ”de manövrerar så gott de kan med en galning som Erdogan i farten.”

– Många tar bland annat upp Kristerssons presskonferens och att Sverige har gjorts till en del av den turkiska valrörelsen, säger Karin Nelsson.

Röd-gröna väljare extra kritiska

Lägst förtroende är det hos oppositionspartiernas väljare där hela 78 procent är missnöjda med hur regeringen hanterat den senaste veckan. En kritisk vänsterpartist skriver bland annat att ”de fjäskar för en odemokratisk krigshetsare”.

– Den är inte förvånande. Det är klart att i grunden vet vi att är man i opposition så är man kritisk till den sittande regeringen. De flesta kritiska är väljare till partier som är motståndare till Nato som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I princip ingen av oppositionsväljarna tycker det har hanterats bra, säger Karin Nelsson.

Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson.

Fler än någonsin vill med i Nato

Samtidigt vill fler än någonsin med i försvarsalliansen. Hela 70 procent svarar att de vill att Sverige ska gå med i Nato. Det är nästan en fördubbling på bara fyra år.

– Det ökande stödet för Nato kan hänga samman med att vi skickar mer resurser till Ukraina. Undersökningen gjordes under onsdag och torsdag, och nyheten att Tyskland skickar Leopard-stridsvagnar kan också ha påverkat. Jag tänker också på Kristerssons presskonferens om att det är ett kritiskt skede vi befinner oss i. Många ställer sig nog frågan vad som händer om Ryssland vinner.

PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato

Motståndet finns framför allt hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är de enda väljargrupperna med en majoritet mot medlemskap. Men det finns även fickor av motstånd kvar hos Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Hos Socialdemokraterna finns det en stark fredsrörelse och Sverigedemokraterna har varit negativa till Nato tidigare, men inte fått alla med sig i omsvängningen, säger Karin Nelsson.

Lågt förtroende för regeringen

Förtroendet som helhet för regeringen är i princip oförändrat jämfört med Aftonbladet/Demoskops senaste mätning. Knappt var tredje svensk – 31 procent – har stort eller ganska stort förtroende för regeringen. Andelen missnöjda är också nästan oförändrat. 53 procent har ganska litet eller mycket litet förtroende.

– Det har funnits kritik mot regeringen sedan de tillträdde. Innan jul handlade det om energipriserna, klimatet, vården och skjutningarna. De har i princip varit i hetluften sedan den tillträdde. Så just Natohanteringen den senaste veckan har inte påverkat deras redan relativt låga förtroende, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln