Vädervarning på juldagen – risk för ishalka i södra Sverige

Uppdaterad 2022-12-25 | Publicerad 2022-12-24

Smhi har utfärdat en gul vädervarning för stora delar av södra Sverige.

Det är risk för blixthalka, med trafikolyckor som följd.

Det finns även risk för inställda tåg- och flygavgångar.

Det är risk för blixthalka i stora delar av södra Sverige under juldagen.

Ett område med blötsnö och regn kommer röra sig in över västkusten från Kattegatt under förmiddagen och vidare in över Götaland och upp mot Svealand och södra Norrland under eftermiddagen och kvällen.

Det är risk för förseningar i tågtrafiken under juldagen.

Risk för ishalka och inställda tåg

Smhi har utfärdat en gul vädervarning över stora delar av Götaland och Svealand och varnar för att den blöta snön och regnet kan frysa till snabbt på grund av att det är minusgrader på vägbanorna. Det kan leda till ishalka på vägarna och risk för trafikolyckor, förseningar i tågtrafiken samt inställda flyg.

Vädret i jul kan orsaka inställda flyg.

Osäker prognos

Det är osäkert än så länge exakt var nederbörden kommer falla under juldagen och vilka vägar som kommer ha så låga temperaturer att de fryser till. Så trafikanter bör vara uppmärksamma i jultrafiken.

Kör på de stora vägarna

Även om det svåra vädret kan leda till köer på de större trafiklederna så uppmanar trafikverket alla resenärer att hålla sig kvar på stora vägar.

– Det är mycket säkrare att köra på de större vägarna. Speciellt om det snöar eller är halt. Vi prioriterar alltid att åtgärda de vägarna först när det gäller vinterväghållningen. Mitträcken och fartkameror gör också att farten brukar gå ner, sa Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket innan jul.

Det är halt på vägarna i jul.

ANNONS