Erdogans beslut ifrågasätts: ”Frågan om det blir nåt val”

Publicerad 2023-02-08

Erdogans beslut om undantagstillstånd ifrågasätts av experter.

– Det är problematiskt att det läggs ut så pass länge fram till valet, när det är tänkt att kampanja, säger Turkietkännaren Paul Levin till SvD.

Turkietambassadören Michael Sahlin befarar till och med att valet ställs in.

Över 9 500 personer har bekräftats döda efter jordbävningarna som drabbat Turkiet och Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nu utlyst tre månaders undantagstillstånd, något som kan komma att ställa till det inför valet som ska hållas 14 maj, enligt Turkietkännaren Paul Levin.

– Vid en första anblick ser det mycket märkligt ut, säger han till Svenska Dagbladet.

Undantagstillståndet ger presidenten utökad möjlighet att begränsa människors yttrandefrihet och rättigheter under krisen, men Paul Levin ifrågasätter tidsfristen.

– Det är problematiskt att det läggs ut så pass länge fram till valet, när det är tänkt att kampanja.

”Hamnar i bakvattnet”

Turkietambassadören Michael Sahlin befarar att valet kan komma att ställas in.

– Undantagstillståndet gäller ända fram till valet och nästa fråga är då om det blir något val när det är så pass förstört som det är, säger han.

Situationen gör även att Sveriges och Finlands Natoansökningar kan komma att hamna långt ner på agendan, säger han.

– Alldeles oavsett Erdogans chanser att vinna valet är det ett turbulent läge som Erdogan inte kan överblicka och det är andra saker han måste hålla fokus på. Då kommer Natofrågan att hamna i bakvattnet.

”Järnhård Erdogan kan återuppstå”

Sahlin ser en risk att processen inte blir klar före Natotoppmötet i Vilnius i mitten på juli, beroende på om valet blir av och hur det går.

– Det är inte säkert att det blir enklare efter valet heller. Det kan vara en järnhård Erdogan som återuppstått eller ett ganska kaotiskt läge om det valresultatet är jämnt. Då är frågan om det hinns med innan 11 juli, säger han och fortsätter:

– Det har sagts att det bästa för Natoansökan är att Erdogan vinner, då blir det minst stökigt efter valet, men så skulle jag aldrig uttrycka mig. Det är många andra värden på spel här med vilka vägval Turkiet står inför.