Översvämningar

Stora översvämningar i Kina – miljontals drabbade

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Människor sitter fast i bilar och tåg när vattnet forsar fram i Kina.

Miljontals människor påverkas av de stora översvämningar som sker just nu.

Räddningsarbetet pågår och minst 100 000 personer har evakuerats uppger statliga medier.

Dammen i floden Yangtze kan kollapsa ”när som helst”.

Skräcken sprider sig bland pendlare i Zhengzhous tunnelbana. Videos visar hur människor är instängda i en tågvagn, och vattnet har tagit sig upp i bröstnivå. Passagerare står på sätena och kämpar för att hålla sig över vattenytan.

”Vattnet i tågvagnen har nått mitt bröst. Jag kan inte tala längre” skriver en person som kallar sig Xiaopei på sociala medier i från tåget.

Än så länge har tolv personer bekräftats döda i centrala Zhengzhou och runt 100 000 personer ska ha evakuerats uppger lokala myndigheter enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Bilder visar vattenkaoset på gator och tunnelbanetåg.

Foto: Sociala medier

Hundra tusen har evakuerats

Provinsen Henan, där 94 miljoner människor bor, har drabbats av ovanligt hårda regn under sommaren. Det ska enligt vissa meteorologer vara det värsta regnet på tusen år, skriver Reuters.

Flodbanker har svämmat över och i ett tiotal städer har vatten och lera övertagit stadsbilden. Vattnet tar med sig både bilar och människor.

På grund av översvämningarna har drygt 100 000 människor i Henan-provinsen evakuerats och flyttats till säkerhet den senaste veckan rapporterar statliga medier. Därutöver påverkas tiotals miljoner av översvämningarna då de inte kan ta sig fram, har drabbats av strömavbrott eller sitter fast i sina hem.

Damm kan kollapsa ”när som helst”

Räddningsarbetet pågår för fullt i städerna, men även kring Gula floden. Enligt statliga Shanghai Daily arbetar 20 000 soldater vid Gula floden med att förebygga säkerställa att floden inte svämmar över mer, och med att förebygga bristningar i flodens dammar.

Myndigheterna varnar för att särskilt en damm i Yangtzefloden nära staden Luoyang, där sju miljoner människor bor, kan kollapsa ”när som helst” då den skadats av stormar och översvämningar, rapporterar AFP.

Det ska redan vara en 20 meter stor rämna i dammen, uppger militären i området.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kommer att fortsätta

Översvämningar är vanliga under regnsäsongen i Kina, men effekterna regnen har på människor blir allt större. Enligt The Guardian beror det främst på den snabba urbanisering som pågår i landet, då fler bor i städer tätt inpå varandra och är således mer sårbara för naturkatastrofer.

Det kombinerat med det allt mer extrema väder som kommer till följd av klimatförändringar sker översvämningar som denna allt mer frekvent.

Även andra delar av landet har drabbats av översvämningar i sommar. I provinsen Sichuan har hundra tusen människor evakuerats till följd av översvämningar och lerskred.

Foto: yuanxiaoqiang / TT NYHETSBYRÅN

Räddas från tunnelbanan

Många av de människor som sitter fast i Zhengzhous tunnelbana ska ha räddats. Det pågår ett stort räddningsarbete för att få ut personerna som sitter fast i tågvagnarna där vattnet tagit sig in.

I nuläget har 300 personer räddats från stadens tunnelbanesystem och vattennivåerna ska ha sänkts, skriver statliga Shanghai Daily på Twitter.

Provinsen Henans brandkår har även bekräftat att Xiaopei, som skrev om hur vattnet steg inifrån tågvagnen, är en av de personer som har räddats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Nasa varnar: Månvingling kan bidra till översvämningskaos

Varnade om extremväder redan i måndags

ÄMNEN I ARTIKELN

Översvämningar

Klimat & miljö

Katastrofer

Kina