Alla bör vara redo – inte bara "preppers"

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2021-07-23

Stora översvämningar har orsakat död och förödelse i Centraleuropa. Om och när något liknande sker i Sverige är det viktigt att vara förberedd – och nu gäller det inte bara ”preppers”.

Folk behöver i första hand bli medvetna om att det kan hända här också, enligt Röda Korsets krisexpert Lasse Lähnn.

– Väldigt mycket beror på hur man på individnivå hanterar en sådan här situation. Om man har förberett sig både mentalt och praktiskt för att något kan hända kanske inte konsekvenserna behöver bli fullt så förödande som de blivit i Tyskland och Belgien, säger Lähnn till TT.

Grundrådet brukar vara att man ska kunna klara sig på egen hand i tre dygn när krisen väl inträffar och det kan bli svårt att förflytta sig, kontakta andra människor eller få tag på mat, vatten eller vård.

Låda med det viktiga

Lasse Lähnn rekommenderar att man sätter sig ned en kväll och förbereder en krislåda, som inte behöver vara så väldigt avancerad. Han föreslår att man först lägger ned lite matkonserver, vatten, läkemedel, portabel batteriladdning till telefonen och en liten batteridriven radio.

Filt, kniv och första hjälpen-utrustning är också viktigt. Under andra årstider kan man behöva varma kläder eller värmeljus.

– Vatten är det primära som försvinner, även om det låter märkligt vid översvämningar. Ganska snabbt lägger telefontjänsterna av och telefonernas batterisystem går ut, säger Lähnn.

När telefonen inte längre fungerar kan det vara bra att ha skrivit ned viktiga nummer på en lapp, så att man kommer åt dem om man får tag på en annan telefon.

Barnfamiljer behöver tänka ett steg till i packningen. Och om man befinner sig på resande fot bör man också ha i åtanke att man i ett krisscenario riskerar att stå utan elektroniska hjälpmedel eller grundläggande förnödenheter, påminner Röda Korsets expert.

I Sverige vidtas åtgärder i många områden som riskerar att drabbas, om ett så kraftigt regn som föll över Centraleuropa skulle börja falla där. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har pekat ut 25 städer och platser som områden med betydande översvämningsrisk, där konsekvenserna kan bli som allra värst.

Stanna hemma

När översvämningen väl har inträffat kan du söka dig mot högre höjder, om det är möjligt, men i första hand bör man stanna hemma.

– Med så mycket vatten som man ser att de har haft där nere är det oerhört farligt att ge sig ut i vattenmassorna, säger Lasse Lähnn.

– Man vet inte vad som ligger på marken och man tappar väldigt snabbt orienteringen när allt är översvämmat med grumligt vatten och gator och staket försvinner.

Och vädrets krafter ska inte underskattas, tillägger han.

– Man har egentligen ingenting att sätta emot. Många har nog sett nyhetsinslag och bilder från Tyskland och Belgien där bilar flyter iväg och knycklas mot stolpar och lastbilar förflyttas.

Det är hög tid att göra upp med den emellanåt förlöjligade stereotypen av en nojig så kallad ”prepper”, som förbereder sig för de allra värsta katastrofer långt i förväg.

– Det har visat sig med all önskvärd tydlighet nu i sommar. Och då är det inte bara översvämningarna i Tyskland och Belgien, utan stora skogsbränder, värmeböljor och så vidare, säger Lasse Lähnn.

– Det är inte första året det händer och det är något som vi nog får börja räkna med. Och skatta oss lyckliga att det inte skedde i vårt land den här gången.