Öppnade med skarp kritik mot USA

Frostigt när Rex Tillerson och Sergej Lavrov möttes i Moskva

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Sergej Lavrov spände ögonen i Rex Tillerson.

Sen kallade den ryska utrikesministern USA:s missilattack mot Syrien ”olaglig” och gick till attack direkt.

– Det är av största vikt att undvika risken för att ett sånt agerande sker igen i framtiden, sa han till sin amerikanska motpart.

1 av 2 | Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

De obligatoriska artighetsfraserna var snabbt överstökade.

Sen öppnade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov mötet med sin amerikanska motpart Rex Tillerson med skarp kritik, levererad inför tv-kamerorna.

– Jag ska vara uppriktigt. Vi har en hel del frågor om mycket tvetydiga och motsägelsefulla idéer om den internationella dagordningen i Washington, sa Lavrov och fortsatte.

Lavrov: ”olaglig attack i Syrien”

– Och jag måste säga, bortsett från ord, så har vi sett ett mycket oroväckande agerande när det gäller den olagliga attacken i Syrien. Det är av största vikt att undvika risken för att ett sånt agerande sker igen i framtiden, sa Lavrov enligt Washington Post.

Donald Trump använde sin presidentvalskampanj åt att hylla Vladimir Putin vid upprepade tillfällen. Men den värmen har bytts mot iskyla efter att USA satte in kryssningsmissiler mot en syrisk flygbas som svar på Bashar al-Assad-regimens kemvapenattack den 4 april.

Försämrad relation

Inför Tillersons Moskvabesök har ryska nyhetsbyrån Mir publicerat en intervju med Vladimir Putin där han beskriver relationen med USA som ”försämrad” efter att Trump kom till makten.

– Man skulle kunna säga att förtroendenivån, speciellt när det gäller det militära, har inte förbättras, snarare försämrats, säger Putin i intervjun som refereras av bland andra brittiska Independent.

Under de få minuter som tv-kamerorna var kvar i i mötes rummet hann Rex Tillerson bekräfta vad han kallade ”kraftiga skillnader” mellan två länder. Han sa att han hoppades att de öppet skulle kunna diskutera en väg framåt och betonade också hur viktigt det var att de kommunicerade.

– Som vi kommit överens om ska våra kommunikationslinjer alltid förbli öppna, sa Tillerson.

”Ingen idé” med ulitmatum

Han kom till Lavrov direkt från Italien med uppmaning från G7-ländernas utrikesministrar riktad till Ryssland om att överge sitt stöd till Bashar al-Assads regim i Syrien.

Nu återstår att se om Tillerson fått något gehör för detta under sitt fyra timmar långa möte med Lavrov.

– Jag tror att alla har insett för länge sen att det inte är någon idé att ge oss ultimatum. Det är bara kontraproduktivt, har Lavrovs talesperson Maria Zakharova sagt inför mötet, enligt Washington Post.

Publicerad:

LÄS VIDARE