Vad är det Trump försöker dölja?

Hur kan Donald Trump tro att någon ska köpa hans skäl för att sparka FBI-chefen?

Sällan har det varit mer uppenbart att den verkliga orsaken är en helt annan än den presidenten uppger.

Hur kan Donald Trump tro att någon ska köpa hans skäl för att sparka FBI-chefen?

Sällan har det varit mer uppenbart att den verkliga orsaken är en helt annan än den presidenten uppger.

Donald Trump har mycket att tacka FBI-chefen James Comey för. Utan hans agerande är det mycket möjligt att han inte blivit president.

Det var Comey som mindre än två veckor före valdagen valde att gå ut offentligt och berätta att FBI återupptagit utredningen om Hillary Clintons hantering av sin e-post.

Ett beslut som då applåderades av kandidat Trump som hyllade Comey för "mod".

Vi lär aldrig få veta hundraprocentigt men mycket tyder på att Comeys besked var spiken i kistan för Clinton vars förtroende redan var kraftigt eroderat av e-postskandalen.

Påverka utgången

Samme Comey valde före valdagen att inte offentligt berätta om FBI:s misstankar mot Donald Trumps kampanj för att ha samarbetat med Ryssland i kampanjen för att smutskasta Hillary Clinton. Information som också kunde ha påverkat valutgången.

Nu vill Trump få oss att tro att han plötsligt ändrat sig och anser att Comey skötte utredningen om Clintons e-mejl på ett sådant sätt att han inte längre "effektivt kan leda FBI". Han försöker backa upp det genom att gömma sig bakom sin justitieminister.

De amerikanska tv-komikerna får ännu en gång den svåra utmaningen att försöka överträffa verkligheten med sina skämt.

Trumps uppgivna skäl är uppenbart oärligt. Vi vet inte säkert vad den verkliga orsaken är men det är lätt att gissa.

Hot mot Trump

Comey hjälpe Trump att vinna valet men när han väl installerat sig i Vita huset visade samme FBI-chef att han också kunde bli ett hot. Under ed i kongressen vittnade Comey om att det redan före valet pågick en utredning hos FBI om eventuella kontakter under valrörelsen mellan Trumps valkampanj och företrädare för Ryssland.

Trumps medarbetare skulle med andra ord eventuellt ha samarbetat med främmande makt, dessutom en av USA:s främsta fiender, för att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. En anklagelse som sedan dess hängt som ett tungt moln över presidenten. Stärks den kan det leda till att Trump avsätts.

Inte konstigt att Trump gjort allt för att förringa misstankarna. Senast för en vecka sedan twittrade han att ”Ryssland-Trumps maskopi är en bluff. När ska denna charad med skattemedel upphöra?”.

Utan bevis

Rysslandsutredningen är inte det enda Trump irriterat sig på med Comey.

Rätt snart efter att ha flyttat in i Vita huset hävdade Trump att Barack Obama låtit avlyssna honom i Trump tower. En sällsynt grov anklagelse som han inte backade upp med tillstymmelse av bevis.

Det blev inte bättre när James Comey vittnade om att FBI inte hade någon som helst information som kunde styrka Trumps anklagelser mot Obama.

Att FBI-chefen direkt motsade USA:s president var inget som uppskattades av Vita huset.

Presidenten har rätt att avskeda FBI-chefen. Det är ovanligt men det har hänt förr. Bill Clinton sparkade 1993 William Sessions.

Men det är oändligt mycket känsligare att avskeda en FBI-chef som leder en brottsutredning som pekar direkt mot presidenten.

Påminner om Watergate

Även om det inte per automatik innebär att Rysslandsutredningen stoppas bara för att Comey får sparken så är det svårt att tolka avskedet som något annat än ett flagrant försök från Vita huset att påverka utredningen. Med en mer lojal FBI-chef hoppas Trump kunna minska eventuella skadeverkningar.

Trumps agerande för tankarna till föregångaren Richard Nixon som under Watergate-utredningen gav order till FBI att sparka den särskilde åklagaren Archibald Cox när denne krävde att presidenten skulle lämna ut bandinspelningar.

Nixon försökte dölja sin inblandning i Watergate.

Frågan kommer nu automatiskt att ställas; vad är det Donald Trump försöker dölja?