Sex döda i skjutning i moské i Kanada

Premiärministern: ”Ett terrordåd”

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-30

Sex personer sköts ihjäl vid en bönestund i en moské i Quebec, Kanada. Arton skadades.

27-åriga studenten Alexandre Bissonnette är misstänkt för attacken.

– Han älskar Trump, säger en bekant till Le Journal de Quebec.

Skottlossningen inträffade runt klockan 20, lokal tid, på söndagskvällen. Runt 50–60 personer befann sig på kvällsbönen i moskén i Québec City Islamic Cultural Center i stadsdelen Sainte-Foy.

En eller flera svartklädda gärningsmän stormade mot slutet av bönen in i rummet och avlossade skott.

Två män frihetsberövades

Sex personer dödades och 18 skadades i attacken, enligt polisen i Quebec. För fem personer är läget kritiskt, tre av dem kämpar för livet. Resten av de skadade har fått lämna sjukhuset.

Polisen berättade senare på en presskonferens att de döda är män mellan 35 och 60 år, rapporterar CBC News. 39 personer klarade sig utan skador.

Två män frihetsberövades kort efter dådet. En av dem greps i närheten av moskén, den andre några kilometer bort efter att själv ha ringt polisen, berättar polisbefälet Christine Coulombe, rapporterar tv-kanalen TVA Nouvelles.

”Han älskad Trump”

På måndagskvällen, svensk tid, meddelade polisen att bara en av männen, Alexandre Bissonnette, misstänks för attacken. Den andre, en marockan, uppges vara ett vittne, skriver The Globe and Mail, och har släppts.

Vittnen har nämnt att en gärningsman pratade med utpräglad Quebec-dialekt.

Alexandre Bissonnette var student och läste statsvetenskap vid universitetet Laval i Quebec, skriver La Presse.

– Han var en lugn kille, inte alls våldsam. Jag hade aldrig trott att han skulle kunna göra något sådant, säger en tidigare vän till tidningen.

Vänner till Bissonnette berättar att han var mycket intresserad av politik.

– Han älskar Trump, säger en bekant till Le Journal de Quebec.

200 poliser

Tungt beväpnad polis ska ha gått in i moskébyggnaden efter attacken. Totalt engagerades 200 poliser i insatsen.

Mohammed Yangui, islamiska centrets chef, berättade om händelsen för lokala medier. Själv befann han sig inte i moskén vid skjutningen, men han uppger att han fick desperata telefonsamtal från människor som var på plats. Enligt honom inträffade skjutningen i männens del av moskén. Kvinnor och barn befann sig på övervåningen.

Polisen har upprättat en antiterror-stab för att kunna samordna arbetet mellan olika enheter inom polisen. Säkerheten runt moskéer i Kanada har höjts.

Attacken fördöms

Moskén i Quebec har under lång tid utsatts för trakasserier.

– De beskrivs som enskilda handlingar, men var är budskapet? Vi har hittat ett grishuvud utanför, de har målat på väggarna. Vi kallade det för fristående händelser, men i dag blev vi dödade, säger Mohammed Yangui till TVA Nouvelles.

Det är ännu oklart vad motivet är.

”I kväll sörjer Kanada de som dött i den fega attacken mot en moské i Quebec. Mina tankar är med offren och deras familjer”, skriver Kanadas premiärminister Justin Trudeau i ett uttalande.

Premiärministern kallar händelsen för ett terrordåd.

”Vi fördömer den här terrorattacken på muslimer på en plats för dyrkan och tillflykt”, skriver han.

Även statsminister Stefan Löfven fördömer attentatet.

”Vi fördömer den fruktansvärda attacken i Quebec å det starkaste. Våra tankar går till offren, deras familjer och det kanadensiska folket”, skriver han på Twitter.

We strongly condemn the horrible attack in Quebec. Our thoughts go to the victims, their families and the Canadian
people.