Akademiska sjukhuset öppnar ännu en covidavdelning

Publicerad 2020-11-04

Antalet covidpatienter ökar kraftig i Uppsala och nu skalar Akademiska sjukhuset upp antalet vårdplatser ytterligare.

– Det är fullt med patienter som är svårt sjuka i våra salar, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken.

Under sommaren låg omkring tio covidpatienter åt gången inne på Akademiska sjukhuset. Nu är antalet uppe i närmare 70 och under onsdagen så öppnade sjukhuset en tredje avdelning för covidpatienter. Den rymmer åtta till nio patienter, berättar Fredrik Sund, verksamhetschef infektionssjukdomar.

Men han utesluter inte att det kan krävas ännu fler platser under den närmsta tiden.

– Vi har planer för att öppna upp fler vårdplatser för covid, och även fler intensivvårdsplatser. Vi ser inte att det här är någon puckel som är klar nu, utan vi räknar med att det kommer att fortsätta att försämras under de närmsta veckorna. Sedan så får vi se om de lokala råden har någon effekt och folk börjar förstå vad det handlar om. Annars kan vi nog räkna med att det fortsätter att öka ännu mer och då är vi i samma läge som i våras, säger han.

”Det är fullt med patienter som är svårt sjuka i våra salar och det är fullt på vår akutmottagning”, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken Akademiska sjukhuset.

Julledigheten i fara

Till skillnad från i våras kommer dock inte vårdpersonalen behöva oroa sig för utrustningen eller tillgången på material den här gången, enligt verksamhetschefen.

– Materialmässigt har vi inga bekymmer och vi har gott om utrustning i förråden och ser över nya beställningar kontinuerligt, säger han.

Personalen är dock tröttare nu än i början av pandemin.

– Jag skulle inte säga att den är utarbetad, men det är klart att det känns tungt att behöva ta tag i det här igen på samma sätt som i våras efter en sommar när man inte fick all den ledighet som man önskade.

Alla som vill lär inte heller kunna gå på en efterlängtad julledighet om smittspridningen fortsätter att belasta vården hårt.

– Det kommer nog att behövas väldigt mycket vårdpersonal även i jul och nyår tyvärr, säger Sund.