Hämndhotet: Vill svartlista Trumps gäng

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det har varit fyra år av uppslitande strider mellan demokrater och republikaner.

Efter Joe Bidens valseger hotar en grupp med att upprätta en fiendelista över president Trumps medarbetare och sympatisörer.

Målet är att hindra dem från att få nya jobb.

– Det är skrämmande, säger en anställd i Vita huset till Politico.

Allt började i helgen med en tweet från profilerade demokraten Alexandra Ocasio-Cortez.

”Är det någon som arkiverar Trumps lismare för när de ska försöka spela ner eller förneka sin medbrottslighet i framtiden? Jag ser det som troligt att det blir många raderade tweets, uttalanden, foton i framtiden”, skrev ledamoten i representanthuset.

En grupp som kallar sig Trump Accountability Project skred då in i handlingen, skriver Politico.

”Kom ihåg vad de gjorde. Vi kan inte låta följande grupper få profitera på sina erfarenheter: De som valde honom, de som var medarbetare i hans administration, de som stöttade honom ekonomiskt”, skriver gruppen på sin sajt.

En grupp hotar med att lista Trumps medarbetare och sympatisörer och på så sätt göra det svårare för dem att få jobb i framtiden.
Foto: AP
En grupp hotar med att lista Trumps medarbetare och sympatisörer och på så sätt göra det svårare för dem att få jobb i framtiden.

Register över Trumps team

De uppger vidare att de välkomnar att människor har olika politiska åsikter. Men att personer som la sina pengar, sin tid och sitt rykte på att stötta Donald Trumps agenda inte ska få tjäna på sina insatser för att ”slita isär demokratin”. Gruppen skriver att sajten ska uppdateras med ett personregister.

Uppgifterna om en fiendelista spred sig snabbt bland medarbetarna i Vita huset, där många till skillnad mot president Trump inte tror att det finns något sätt att kunna överklaga valresultatet.

Och ilskan är påtaglig.

– Först tyckte jag bara att det var löjligt, men det som är skrämmande är att hon är seriös. Det är hemskt att en sittande ledamot i kongressen uppmanar till något sådant. Jag tror på att det finns ett liv i politiken efter detta för Trumps medarbetare, men tanken att en sittande ledamot i kongressen vill utestänga och frysa ut oss från samhället borde skrämma det amerikanska folket, säger en anställd i Vita huset till Politico om Ocasio-Cortez uppmaning på Twitter.

– Den typen av retorik är skrämmande när du har 70 miljoner amerikaner som har röstat på denne president. Det kanske börjar med medarbetare till Trump, men vad händer om de vill gå längre?

Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
En Trumpsupporter under demonstrationerna efter valet.

Minskad oro i Vita huset

Enligt Politico var många i Vita huset rädda för att de skulle vara tvungna att dölja eller försöka minska sin koppling till presidenten efter valet när opinionsundersökningarna pekade mot en jordskredsseger för både Joe Biden och för Demokraterna i allmänhet till senaten och representanthuset.

Men när det verkliga resultatet visade på stora framgångar för Republikanerna har den oron minskat, enligt sajten.

Många av presidentens närmaste medarbetare uppger nu att de inte skräms av ett arbetsliv efter Trump och pekar på hur det gick för medarbetarna till George W Bush efter Obamas valseger. De menar att om politiker och stab som arbetade under en president som ledde landet till krig i Irak inte straffades för det efteråt, borde inte det hända Trumps medarbetare heller.

– Bush-folket fick möta detta. Bush lämnade posten väldigt illa omtyckt, folk tyckte att tusentals människor dött i ett onödigt krig och att han var ansvarig för det. Alla har glömt det nu när han är en konstnär som inte vill lägga sig i partipolitik, säger en av Trumps närmaste rådgivare till Politico.

Kan slå tillbaka

Rådgivaren menar att det möjligtvis kan bli svårt för personer med starka kopplingar till Donald Trump att få jobb i vissa amerikanska företag eller i Hollywood. Men att det annars inte borde vara några problem.

Andra tror att en hämndlista kommer att slå tillbaka mot Demokraterna.

– Att göra en lista över dina politiska fiender och lova att de ska betala och att folk ska göra upp med dem eftersom de arbetade för ett annat politiskt parti är praktiskt taget fascism, säger en före detta hög medarbetare till Trump till Politico.

Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN
President Trump talar i Vita huset den 4 november.
Publicerad: