Nu grävs minkarna upp – jämförs med fetaost

Publicerad 2021-05-13

Fyra miljoner minkar grävdes ned som en förhastad coronaåtgärd.

I dag inleds arbetet med att ta upp dem, då man befarar att grundvattnet annars kommer förorenas.

– När man kommer in på området luktar det död, säger Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix utsände på platsen.

Under hösten 2020 tog en muterad coronasmitta fart på Danmarks minkfarmar, och regeringen beslutade att landets cirka 15 miljoner minkar skulle avlivas.

När arbetet inletts visade det sig att det inte fanns lagligt stöd för den mycket drastiska åtgärden. Statsminister Mette Frederiksen blev kraftigt ifrågasatt och livsmedelsminister Mogens Jensen avgick.

Kommer pågå till juli

De flesta minkarna brändes upp. Men förbränningsanläggningarna mäktade inte med trycket och fyra miljoner döda minkar grävdes därför ned i Nørre Felding och Kølvrå, på Jylland.

På grund av risken för att minkkadavren ska avge vätska som förorenar grund- och dricksvattnet har regeringen beslutat att gräva upp dem. Arbetet med att gräva upp omkring 13 000 ton minkkadaver inleddes i dag.

– Jag förväntar mig att vi löser det här och att vi undanröjer den potentiella föroreningsrisk de utgör, säger livsmedelsminister Rasmus Prehn till Ekstrabladet.

”Luktar död”

Ministern beklagar besväret för de boende i området, men menar att olägenheten är att föredra framför att leva i ovisshet av vad som annars kan hända i framtiden.

– Det luktar som ett toalettbesök, eller ett stall. Det är inte en angenäm lukt men jag är faktiskt lättad över att det inte är värre, säger Rasmus Prehn.

Mikkel Berg Pedersen, utsänd från nyhetsbyrån Ritzau Scanpix, säger däremot till TT att det ”luktar död” på plats.

De döda minkarna kommer att brännas upp, vilket är tänkt att användas till energi. Arbetet väntas pågå till juli och kosta över 100 miljoner svenska kronor.

”Konsistensen ska vi inte tala om”

För knappt en vecka sedan uttryckte flera ansvariga för projektet att en betydande fråga var vilket skick minkkadavren kommer ha när de tas upp ur jorden. Och att de förväntades ha samma konsistens som fetaost. Den målande liknelsen har hängt kvar i rapporteringen sedan dess.

– Vi kan se minkarna och den ansamlade hopen. Det betyder att de är lättare att få upp än om det hade varit flytande, säger Kasper Klintø, insatschef på Danmarks motsvarighet till livsmedelsverket, till Ekstrabladet på torsdagen.

Reportern frågar om det innebär att det inte påminner om fetaost.

– Dess närmare konsistens tycker jag inte vi ska tala om, säger Kasper Klintø först med ett leende.

– Men det ligger mink där nere, och det material som ligger mellan minkarna kan mycket väl påminna om fetaost.

Minkfarmarna får miljardkompensation

Innan coronapandemin och minkskandalen var Danmarks minknäring världsledande. Nu är den omintetgjord.

Ett stödpaket till minkfarmarna på drygt 25 miljarder svenska kronor har beslutats.