Ungdomar fejkade våldtäkt – för att ”samla poäng” till studenten

Publicerad 2021-05-27

En förbipasserande trodde sig ha sett tre personer våldta en fjärde person och larmade polisen.

Flera patruller larmades ut – men polisen kunde snabbt konstatera att det inte rörde sig om en våldtäkt, utan om en ”poänglek” inför studenten.

Vid 01.30-tiden i natt fick polisen larm från en privatperson i Västerås som ska ha sett en pågående våldtäkt, där tre personer ska ha våldtagit en fjärde person och eventuellt filmat händelsen.

Polisen skickade flera patruller till platsen och ungefär en kvart senare, vid 01.45, hittade de fyra unga män som stämde in på signalementet de fått från den förbipasserande.

”Påtalade olämpligheten”

Polisen kunde snabbt konstatera att någon våldtäkt inte hade skett.

– Det visade sig handla om en poänglek inför studenten, där ungdomarna kan samla poäng genom att påkalla polisen. Hur man tänkte här är oklart, eller om man ens tänkte alls, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Polisen lämnade platsen utan att göra någon anmälan.

– Men vi påtalade olämpligheten i det här och ungdomarna sa sig vara väldigt ångerfulla. De insåg följderna händelsen hade fått.

Flera händelser senaste tiden

Magnus Jansson Klarin säger att fenomenet inte är okänt för polisen. Den senaste tiden har flera händelser i Enköping och Västerås polisanmälts, där gymnasieungdomar bland annat stulit vägskyltar för att “samla poäng” till studenten.

Han påpekar vilka konsekvenser händelsen i natt hade kunnat ge.

– Det är klart att det är väldigt allvarligt. I det här fallet kan det vara andra brottsoffer som blir lidande där det faktiskt har begåtts ett brott, säger Magnus Jansson Klarin.

Följ ämnen i artikeln