Knivmördade pojke – får 16 års fängelse

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-06-23

En 26-årig man döms till 16 års fängelse för knivmordet på en 17-årig pojke i Malmö den 3 november i fjol. Arkivbild.

Innan han dog kunde den 17-årige pojken peka ut sin mördare.

Nu döms en 26-årig man till 16 års fängelse för knivmordet, men två medåtalade män frias av Malmö tingsrätt för medhjälp till brottet.

Redan när den 17-årige pojken larmade SOS Alarm natten den 3 november i fjol uppgav han vem som hade attackerat honom och han sade det sedan även till två poliser som kom till brottsplatsen.

Mannen som pojken pekade ut som sin mördare är en 26-årig man som han haft en konflikt om pengar med, uppgav åklagaren Sofia Syrén när åtalet väcktes.

Kort efter att ambulans och polis kommit till platsen avled 17-åringen av sina skador.

Nu döms en 26-årig man för mordet, men Malmö tingsrätt friar samtidigt två andra män som stått åtalade för medhjälp till mordet.

Åklagaren Sofia Syrén sade när hon väckte åtal att en 21-årig man haft med sig mordvapnen och lämnat över kniven till 26-åringen kort innan attacken medan en 24-åring ska ha hindrat en annan person från att ingripa.

Rätten anser att även om det är bevisat att de två andra männen var på brottsplatsen är det inte styrkt att de båda ”också främjat gärningen på de sätt åklagaren påstått”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Den 26-årige mannen ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 120 000 kronor till offrets mamma och syster.

Samtliga åtalade har nekat till brott.

Följ ämnen i artikeln