Anna kastades ur provkön: "Fick jättepanik"

Av: TT

Publicerad:
Anna Höwing ville göra högskoleprovet för att öka chansen att komma in på socionomprogrammet. Hon kastades ur kön när hon skulle betala.
Foto: Awang Lindell
Anna Höwing ville göra högskoleprovet för att öka chansen att komma in på socionomprogrammet. Hon kastades ur kön när hon skulle betala.

Anna Höwing hade förvarnat chefen, bett om ledigt och gått upp extra tidigt för att kunna ställa sig i kö till högskoleprovet.

När hon efter tre timmars väntan skulle betala kraschade systemet och hon kastades 35 000 platser bakåt i kön.

– Det känns jättesurt, säger hon till TT.

Under fredagen öppnade anmälan till högskoleprovet och som väntat var trycket stort. Över 50 000 personer har under dagen köat i hopp om att knipa någon av de drygt 27 000 platserna.

Anna Höwing, 25 år från Malmö, var väl förberedd. Hon hade pratat med sin chef om att hon skulle söka till högskoleprovet, hade tagit lite ledigt och kom in en timme tidigare till jobbet för att kunna ställa sig i kö.

– Sedan sju i morse har jag varit redo, säger Höwing till TT.

"En stor besvikelse"

Hon hamnade på plats 1 600 och vid halv tio var det hennes tur att få anmäla sig.

– Jag kom fram men kunde inte betala, jag kom till en errorsida. Så blev jag inkastad i kön igen, men på plats 37 000 och nu är det 28 000 framför mig i kön.

TT: Hur kändes det?

– Jag fick jättepanik. Jag tror att jag höll på i en halvtimme för att försöka ladda om sidan men inget hände. Det kändes jättejobbigt, som en stor besvikelse.

Anna Höwings plan är att börja studera till socionom i vår. Hennes meritpoäng ligger precis under snittet och därför ville hon skriva högskoleprovet nu i höst.

– Det här högskoleprovet skulle vara en större en chans för mig att komma in. Det kändes ganska viktigt så det är sorgligt att man förlorar den chansen, säger hon.

Ger upp i natt

Baserat på takten kön betas av samt att det endast finns 27 600 platser befarar Anna Höwing att risken stor för att hon inte får någon.

– Jag tvivlar ju på att jag kommer fram men jag sitter här ändå. Jag tänker att jag får sitta tills jag går och lägger mig, men sedan ger jag upp, säger hon.

Universitets- och högskolerådet har bekräftat att det har varit problem med betalningen av anmälningsavgiften och säger att man jobbar med att lösa problemet, men Anna Höwing har inte fått något svar på om hon eller andra som drabbats får någon hjälp eller kompensation.

– Det känns jättesurt att bli utkastad och att de inte gör något åt det, säger Höwing.

Publicerad: