Coronapandemin

Greta Thunberg skänker en miljon kronor till coronavaccinering

Av: 

Emil Salmaso

NYHETER

Greta Thunberg skänker en miljon kronor till vaccinprogrammet Covax.

Samtidigt påbörjar hon och WHO ett projekt med att hjälpa unga att bekämpa covid-19.

– Runt en av fyra personer i höginkomstländer har fått vaccin mot covid-19, jämfört med bara en av över 500 i låginkomstländer, säger Thunberg under en presskonferens med WHO.

Greta Thunberg och Världshälsoorganisationen, WHO, lanserar ett projekt för att hjälpa unga människor att bekämpa effekterna av covid-19-pandemin.

Hon vill att vaccinen fördelas mer jämnt mellan fattiga och rika länder.

– Det här är ett moraliskt test. Vi pratar om solidaritet, men det är ”vaccinnationalism” som styr vaccindistributionen, säger Greta Thunberg under en presskonferens med WHO under måndagen.

Första och yngsta att bidra

Covax-programmet leds av WHO i syfte att stötta låginkomstländer som inte har råd med vaccin i lika stor utsträckning som höginkomstländer.

Greta, tack så mycket. Ditt bidrag är det första och du är den yngsta personen att bidra till Covax, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO.

Greta Thunberg
Greta Thunberg

Sjukdomar från djur till människor

Enligt Greta Thunberg kommer pandemier att bli allt vanligare om vi inte förändrar våra sätt att leva på.

Så kallade zoologiska sjukdomar, överförda mellan djur och människor, drivs bland annat av skogsavverkning och djurs naturliga hemvister. Djur och människor tvingas närmare varandra, och därmed sprids sjukdomarna lättare och oftare.

– I dag kommer upp till 75 procent av alla nya sjukdomar från djur och sprids vidare till oss. Vi kan inte längre göra skillnad på hälsokrisen och den ekologiska krisen, och vi kan inte separera den ekologiska krisen från klimatkrisen. Allt är sammanlänkat, säger Greta Thunberg.

Nytt ungdomsprojekt mot covid-19

Från och med i dag kommer unga människor från hela världen att kunna ansöka om bidrag till lokala projekt för att bekämpa covid-19.

Projektet stöttas bland annat av UNICEF, EU-kommissionen och FIFA.

– Det internationella samfundet måste göra mer för att stoppa vaccinorättvisan, som är en tragedi, säger Greta Thunberg till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

SE OCKSÅ

Greta Thunberg:

Publisert:

LÄS VIDARE

Thunberg hyllas – får ge namn åt snäcka

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Greta Thunberg

Coronaviruset

Covid-19

WHO

EU-kommissionen

Vaccin