M, SD, KD och L lägger gemensamt migrationsförslag

Publicerad 2021-05-02

De fyra partierna har lagt fram ett historiskt första förslag på migrationsområdet.

”Det vi har enats om idag är långt ifrån vår ambitionsnivå, men det är ett steg i rätt riktning”, säger Jimmie Åkesson.

– Vi har otroligt stora integrationsproblem, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet TV.

Lagom till kvällens partiledardebatt i SVT presenterar Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett gemensamt förslag.

Det innebär en åtstramning av migrationspolitiken, jämfört med den migrationspolitiska proposition som regeringen lagt fram. Det skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande:

“M, SD, KD och L kommer nu att gemensamt lägga fram ett utskottsinitiativ i socialförsäkrings-utskottet som syftar till ett antal skarpa förändringar i förhållande till regeringens migrationsproposition”.

Så sammanfattas förslaget

Partierna sammanfattar förslaget i sju punkter:

  • Begränsa den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl.
  • Lagstifta om krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd.
  • Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.
  • Skärpa krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.
  • Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.
  • Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.
  • Begränsa tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Aftonbladet TV att ”när vi tycker lika agerar vi lika”.

– Det allra viktigast är att samma fyra partier som vill ha maktskifte efter nästa val nu också har enats om att göra allt vi kan för att stoppa regeringens rent ut sagt ansvarslösa nya invandringspolitik, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet TV.

– Vi har så otroligt stora integrationsproblem i Sverige och de märks varje dag, snart inom alla tänkbara samhällsområden. Från barn som inte klarar skolan till grov kriminalitet och allt däremellan, fortsätter Kristersson.

Åkesson: Historisk händelse

SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar detta för en historisk händelse i svensk politik, i en debattartikel på Aftonbladet. Partiet vill riva upp migrationslagstiftningen i dess helhet efter valet 2022, men kallar förslaget för ett steg i rätt riktning.

”Tillsammans med en samlad opposition gör vi en kraftansträngning för att skärpa migrationslagstiftningen och begränsa invandringen till Sverige”, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar förslaget på Facebook:

”Med detta visar vi att det är vi som kan lägga fram en brett förankrad migrationspolitik som sannolikt har stöd av tre fjärdedelar av riksdagen. En migrationspolitik som håller i längden och inte orsakar ännu mer osäkerhet och konflikt. Den nuvarande regeringen kan inte göra det, eftersom varje beslut måste godkännas av Miljöpartiet”.

Sabuni: ”Inte stake nog”

Till Aftonbladet TV säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon gläds åt att ”fler anslutit sig till Liberalernas politik”.

– Det finns inget formaliserat samarbete. Migrationspolitik blir skarpt eftersom vi ska ha en ny lag på plats i sommar. Och för oss är det viktigt att vi får en migrationslagstiftning som är långsiktigt hållbar, säger Nyamko Sabuni på frågan om de fyra partierna kan lägga fram fler förslag tillsammans.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar att det är ”tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”.

– Det är konstigt att Liberalerna lägger fram en motion, som S egentligen stödjer, men de har ingen stake nog att stå upp för sin politik utan kapitulerar för Miljöpartiet. Och sen när vi får SD att ansluta till vår politik, så vill man ändå beskriva det som att det är SD som håller i taktpinnen. Allt detta visar ju på att politik börjar bli en lek, det här är en lekstuga om man ska uppfatta det på det sättet, svarar Nyamko Sabuni.

Sabuni uttrycker också en förhoppning att Centerpartiet ska ansluta sig till förslaget. De fyra partierna samlar nämligen 174 mandat, ett färre än vad som krävs för majoritet i riksdagen.

Lööf: ”Svårare för utsatta människor”

C-ledaren Annie Lööf säger till Aftonbladet att partierna ”enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige”.

Vänsterpartiets presstjänst har meddelat att de avstår att kommentera. Aftonbladet har även sökt Miljöpartiet, vars migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling kallar Liberalernas agerande ”förvånande och skamligt”.