Skåne gör sig redo för massvaccinering

Anna Karolina Eriksson/TT

Johan Nilsson/TT (jni)

Planerad fotograf/TT

Publicerad 2020-12-02

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens.

Smittan fortsätter att spridas i Skåne och finns i alla kommuner och bland alla åldrar. Nu börjar regionen förbereda för en massvaccinering – trots att man inte vet när vaccinet kommer.

– Vi behöver få besked var och när och hur det kommer. Hur det ska förfaras. Det vi planerar för är att vi har identifierat riskgrupper, säger regiondirektör Alf Jönsson under en presskonferens på onsdagen.

Massvaccination – en het fråga som alla väntar svar på, enligt Jönsson. Först i kön kommer äldre och personer som befinner sig i riskgrupper att stå, och troligtvis kommer vaccinationerna utföras i anslutning till vårdcentraler.

Allt fler smittade

Mer än så vet man i dagsläget inte. I väntan på vaccin kan Region Skåne bara konstatera att smittan fortsätter att sprida sig, trots tuffa restriktioner och allmänna råd som man förväntar sig att allmänheten ska följa. Under vecka 48 har en kraftig ökning av antalet smittade märkts – av 46918 analyserade tester var 5695 positiva, uppger regionen.

– Vi ser en ökning i alla åldrar, säger smittskyddsläkare Eva Melander under pressträffen och fortsätter:

– Smittan finns i alla kommuner. Vi har högre antal och andel fall i de kommuner där det bor fler människor, men det finns ingen plats där man kan slappna av.

Även ute på Skånes särskilda boenden ökar antalet smittade. Förra veckan registrerades 81 nya fall på 11 boenden.

Indragen vård

Vården på regionens sjukhus är också ansträngd nu, säger Pia Lundbom som är hälso- och sjukvårdsdirektör. Och tuffare kan det bli.

– Det vi har i samhället idag får effekt i vården om några veckor, säger hon under pressträffen.

En åtgärd är att dra ner på planerad vård i de fall där det går. Enligt Lundbom drog man förra veckan in 100 planerade operationer. Kanske inte så mycket i en befolkningstät region som Skåne – men det kan bli mer framöver om smittspridningen inte lugnar sig.

– Om vi inte ser en minskning på inlagda patienter kommer vi ta en ny inställning om en vecka.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln