Europolstyrka ska sättas in mot hot

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2011-07-27

Högerextrema grupper utreds för att förhindra nya terrordåd

De är organiserade, beväpnade och kan slå till i Sverige.

Nu ska en specialiststyrka från Europol utreda högerextrema grupper i Skandinavien – för att förhindra nya terrordåd. 

– Självklart hade det kunnat hända i Sverige, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Efter fredagens terrordåd i Norge kommer Europol att organisera över 50 experter i en specialstyrka som ska utreda icke-islamistiska hot i Skandinavien.

Gruppen som finns i Haag hoppas kunna hjälpa Norge under den kommande veckan. Men även Danmark, Finland och Sverige med att kartlägga hoten från extremistiska grupper.

– Det är ingen tvekan om att hotet från islamistisk terrorism fortfarande finns. Men det kommer också varningar om att högerextrema grupper blir allt mer professionella och aggressiva i sättet de lockar nya personer till sig, säger gruppens talesperson Soeren Pedersen.

Tillgång till vapen

De extremistiska miljöerna i Sverige är betydligt större än i Norge, fastslår en rapport om Våldsam politisk extremism, publicerad av Säpo och Brottsförebyggande rådet 2009.

Trots att antalet våldsbenägna aktivister inte bedöms uppgå till mer än ett hundratal finns det klara orosmoment inom vit makt-miljön. Tillgången till både skjutvapen och sprängmedel är god. Många av medlemmarna har lärt sig hantera vapen, antingen genom jägarexamen eller värnplikt.

Mycket våldsbenägen

– Det är en liten grupp som är mycket våldsbenägen och begår mycket brott. I vit makt-miljön finns personer med tillgång till vapen och erfarenhet av grova våldsbrott, så förmågan finns där. Men hittills har vi sett få politiska attacker, säger Johan Olsson, analyschef på Säkerhetspolisen.

Under 2010 fanns 29 aktiva vit makt-grupper i Sverige, enligt en rapport från Expo. Bland de största och bäst organiserade finns Svenskarnas parti, Svenska Motståndsrörelsen och Info-14/Fria nationalister. Flera medlemmar har dömts för misshandel, vapenbrott eller till och med mord.

Mer organiserade

– Extremistgrupperna har på senare år blivit betydligt bättre på att organisera och sprida sin propaganda, menar Magnus Ranstorp, terrorexpert och professor vid Försvarshögskolan.

Grupperna är smarta och använder sig av modern teknik för att rekrytera, bekräftar Robert Örell på Fryshuset, som jobbar med ungdomar som vill dra sig ur nazistiska rörelser. Med hjälp av internet, läger och musik sprids budskapet och många tonåringar lockas till ideologin.

– Dessa gruppers främsta avsikt är att växa och få mer stöd för sina antidemokratiska ideologier, avslutar Johan Olsson.

Ylva Mossing
Mattias Sandberg