Efter granskningen – kommunen inleder akut tillsyn

Mathem kan få sin verksamhet begränsad

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter 200 sekunders granskning av Mathem inleder Livsmedelskontrollen i Stockholm ett akut tillsynsärende mot matjätten.

Mathems vd Tomas Kull har personligen bett livsmedelsinspektörerna att komma dit.

– Vi kan begränsa verksamheten, säger avdelningschefen Daniel Persson.

Aftonbladet och Viafrees program 200 sekunder har granskat mathanteringen och hygienen hos en av Sveriges största matbutiker på nätet – Mathem. I granskningen framkommer bland annat att anställda chaufförer tvingats kissa och byta mensskydd bland matkassarna på flaket för att de inte haft möjlighet att uppsöka en toalett – något som kan vara ett brott mot livsmedelslagen.

– Att man gör sina behov i bilen är det största problemet, det ska självklart inte förekomma överhuvudtaget och det behöver vi följa upp, säger Daniel Persson, chef för Livsmedelskontrollen i Stockholm som är tillsynsmyndighet.

Han ser också mycket allvarligt på uppgifterna om höga temperaturer i kylbilarna. Inför 200 sekunders kamera visade Mathems vd Tomas Kull självmant upp temperaturloggar med alldeles för höga temperaturer.

– Temperaturloggarna är extra intressanta för oss, säger Daniel Persson.

Kan ni stänga ner verksamheten?

– Om vi konstaterar allvarliga brister där det finns en risk för konsumenten och vi ser att företaget inte åtgärdar det kan vi definitivt begränsa verksamheten.

1 av 3 | Foto: Hasse Holmberg/TT
Budbil från Mathem.

Daniel Persson vill inte kommentera när kontrollen kommer att utföras men säger att kommunen inlett extra kontroll – ett ”akut tillsynsärende”. Tomas Kull har själv hört av sig till kommunens livsmedelsinspektör och bett dem komma för en extra kontroll.

Vill bli granskad

I sms till 200 sekunder skriver vd:n: ”Jag har pratat med miljö- och hälsa i samtliga kommuner och bett dem komma hit. Kritiken vi fått överraskar mig och jag vill ha en saklig, objektiv bedömning.”

Hur ser du på att kommunen inleder akut tillsyn?

– Det är jag som kontaktat dem och bett dem komma hit, säger Tomas Kull.

Det är kommunens livsmedelskontroll som har tillsynsansvar, men Körhem som kör ut Mathems matkassar är inte registrerat för livsmedelshantering, visar 200 sekunders granskning. I november förra året utförde miljöförvaltningen ett oanmält kontrollbesök på Mathem i Stockholm, verksamheten fick då godkänt på alla punkter utan anmärkningar. Däremot kom frågan om att Körhem inte är registrerat upp.

”Vänligen skicka in en anmälan för detta till oss” skrev livsmedelsinspektören i sin rapport.

Men det har inte gjorts.

– Det är allvarligt. Alla företag som hanterar livsmedel måste vara registrerade. Vi har dessutom uppmanat dem att registrera sig, säger Daniel Persson, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Stockholm.

I sms till 200 sekunder svarar Tomas Kull:

– Körhem ansvarar för förarna, Mathem ansvarar för maten. Mathem äger bilarna och är ansvarig mot kund för maten.

Publicerad:

LÄS VIDARE