Krisen i Svenska Akademien

Katarina Frostensons krav inlämnade – vill kunna försörja sig som poet

Har lämnat förslag till förlikning med Svenska Akademien

Av: 

TT

Katarina Frostenson. Arkivbild.
Katarina Frostenson. Arkivbild.

NYHETER

Katarina Frostenson har lämnat in sitt förslag till förlikning med Svenska Akademien.

I underlaget som lämnats in till Akademien framgår att hon anser att hon har rätt att vara kvar som ledamot livet ut men ändå är beredd att avgå frivilligt.

Katarina Frostenson har lämnat in sitt förslag till förlikning med Svenska Akademien.

Exakt hur förslaget ser ut framgår inte av det utdrag TT tagit del av, men i det skriver hennes advokat Per E Samuelson att Frostenson anser att hon inte har brutit mot Akademiens stadgar och att hon har rätt att vara kvar som ledamot i resten av sitt liv.

Hon är dock ändå beredd att avgå frivilligt eftersom hon inte "vill ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende", men det måste ske på villkor av att hon ska kunna fortsätta försörja sig som poet.

– Hon vill ha en ersättning för utebliven inkomst kan man säga, men inte ett skadestånd för det avtalsbrott som Akademien har begått mot henne, säger Per E Samuelson till TT.

I utdraget skriver Samuelson även att Akademien har begått avtalsbrott mot Frostenson, och att hennes anseende som yrkesmänniska har lidit "irreversibel skada".

TT: Innehåller förslaget några fler krav?

– Nej, det enda du inte vet är beloppet och det vill vi hålla hemligt tills vidare, säger Samuelson.

I Frostensons skrivelse framgår också att Akademien i oktober 2018 erbjudit henne ett arvode på 38 626 kronor per kvartal tills vidare.

I december offentliggjorde Akademien den advokatutredning som drar slutsatsen att Frostenson bör lämna Akademien. Enligt utredningen har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till den så kallade kulturprofilen, som hon har en nära koppling till, och därmed i förlängningen orsakat Akademien stor skada. Om hon inte lämnar frivilligt anser utredarna att ledamöterna är skyldiga att utesluta henne.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har tidigare sagt att han är öppen för en förlikning mellan Frostenson och Akademien. Hennes advokat har å sin sida kallat utredningen "totalt värdelös", bland annat på grund av sin ensidighet.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Utredning: Styrkt att Frostenson läckt

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Katarina Frostenson

Per E Samuelson

Jean-Claude Arnault

AB Voice