Inte för sent för influensaspruta

Av: TT

Publicerad:
Det finns fortfarande tid att vaccinera sig mot influensan.
Foto: Ole Gunnar Onsøien/NTB/TT
Det finns fortfarande tid att vaccinera sig mot influensan.

Spridningen av influensa väntas ta ny fart. För de som vill vaccinera sig är det hög tid att göra det nu. Men tillgången på vaccin varierar fortfarande över landet, noterar Folkhälsomyndigheten.

Influensaviruset har redan påvisats över hela landet, men efter en lugnare period under jul- och nyårshelgerna väntas spridningen av viruset nu ta ny fart innan spridningen når sin topp, vilket antagligen inte sker förrän i februari.

"Eftersom det kan ta upp till två veckor innan vaccinet ger full effekt är det hög tid att vaccinera sig", skriver AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Intresset för att vaccinera sig har i år varit större än normalt, vilket i höstas resulterade i att flera landsting fick brist på vaccin. Sedan dess har 33 000 nya doser levererats och de närmaste veckorna väntas ytterligare cirka 15 000 doser.

Trots det varierar tillgången fortfarande i landet, liksom vilka prioriteringar som gäller. Detta för att säkerställa att alla som tillhör en riskgrupp ska kunna få tillgång till vaccin, eftersom dessa löper en ökad risk för allvarlig sjukdom, jämfört de som inte tillhör en riskgrupp. Till riskgrupper räknas alla som är 65 år eller äldre, gravida samt personer med vissa kroniska hjärt- eller lungsjukdomar.

Alla som vaccineras får ett visst skydd mot sjukdomen. Men även om skyddseffekten inte är 100 procent, lindrar det dock oftast sjukdomen hos dem som ändå blir sjuka.

Publicerad: