Löfven ringde kommunalråd som slutar efter brandattentat

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-13

Pierre Esbjörnsson, avgående kommunalråd i Skurup. Till höger också Maria Nyberg-Stjärnskog, Arbetarkommunens ordf.

Pierre Esbjörnsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Skurup, lämnar sitt uppdrag – efter ett brandattentat mot hans familj i september.

Stefan Löfven ser mycket allvarligt på det inträffade och ringde på tisdagen sin partikamrat:

– Jag förstår Pierres beslut och respekterar det fullt ut efter det han har blivit utsatt för, men det är en tragedi för demokratin, säger han.

Det var vid tretiden en söndagsnatt i september som någon tände eld på Skurups socialdemokratiske kommunalråd Pierre Esbjörnssons bil utanför hans hus.

Räddningstjänsten larmades till platsen och lyckades släcka branden innan den spreds vidare till garaget och bostadshuset, där Esbjörnsson och hans familj låg och sov. Personal från räddningstjänsten som var på plats bedömde att det fanns en stor spridningsrisk.

Nazistklotter

På garaget hade symboler som används av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen klottrats. Polisen upprättade efter händelsen en anmälan gällande mordbrand med tillägget hatbrott, men ingen misstänkt gärningsman har hittills kunnat gripas

Pierre Esbjörnsson (S) väljer nu att lämna sitt uppdrag på grund av hoten.

– Sedan incidenten mot mig och min familj har det här beslutet vuxit fram under en ganska lång tid. Min familj går först och jag har valt den, säger han till TT.

Esbjörnsson har inte utsatts för fler konkreta hot efter brandattentatet, berättar han.

– Men för familjen var det mycket nog.

Löfven ringde

Statsminister Stefan Löfven (S) ringde Pierre Esbjörnsson på tisdagen, efter beskedet att han lämnar sitt uppdrag.

– Jag ringde och sa att jag förstår hans beslut, men beklagar det. Det de gjort mot honom är naturligtvis mycket allvarligt mot demokratin och där måste vi agera, säger Löfven.

Statsministern menar att det redan pågår ett arbete där man ska ta fram en strategi för att motverka våld och hot mot förtroendevalda. Arbetet ska ledas av SKL, Sveriges kommuner och landsting, med stöd från regeringen.

– SKL ska koordinera stöd för kommuner och landsting, åklagarna behöver också få mer kunskap att hantera den här typen av frågor bättre. Så vi arbetar strukturerat med det.

”Man ska inte behöva uppleva hot och våld”

Stefan Löfven framhåller att undersökningar har visat att problemet är mer utbrett än vad som tidigare varit känt och att det nu handlar om att skydda demokratin.

– Inte minst lokalpolitiskt är det människor som blir utsatta för olika typer av hot, det är alltför vanligt, säger han.

– När folk tar politiska uppdrag gör man det för demokratin och sina medmänniskor, då ska man inte behöva uppleva våld och hot och framförallt inte nåt så allvarligt som det Pierre Esbjörnsson blev utsatt för.