Tiktok-klipp – och två andra “krigsnyheter” att se upp för

Desinformationen på Tiktok flödar i Ukraina-kriget, skriver Martin Schori.

Vid varje stor nyhetshändelse sprids rykten, obekräftad information eller ren desinformation.

Det gäller i synnerhet krig.

Här är några typer av ”nyheter” och uppgifter du bör vara lite extra uppmärksam på – och misstänksam mot.

Följ ämnen
Ukraina

1. Filmklipp på Tiktok

Sociala medier har funnits under krig förut, men konflikten i Ukraina är den första sedan Tiktok fick sitt stora genombrott. Mellan den 20 och 28 februari hade videos under taggen #Ukraine svindlande 17 miljarder (!) visningar (taggen #Украина, den ukrainska stavningen, hade nästan lika många).

De korniga filmklippen från Mariupol och Charkiv är ofta viktiga vittnesmål från ögonvittnen, men andra – ganska många till och med – är propaganda och desinformation.

Tiktoks design och algoritmer är dessutom extra lämpade för just desinformation, enligt flera experter.

  • Klippen har ofta oklara avsändare. Medan Facebook-användare oftast döper sin profil till vad de heter på riktigt domineras Tiktok av smeknamn, i bästa fall.
  • Till skillnad från Facebooks ”news feed”, som består av vad dina vänner har för sig, är Tiktok-flödet ”For your page” till stor del fylld av konton som du inte följer.
  • Att flödet dessutom är så pass baserat på algoritmer gör det att videos snabbt kan få en extremt stor spridning, extremt snabbt. 

2. Bilder från slagfältet

Ett klassiskt trick är att ta klipp från tidigare krig eller konflikter på helt andra platser och koppla det till en händelse som pågår nu. Bilder på döda kroppar efter ett påstått anfall i Kiev kan alltså egentligen vara hämtade från, säg, Aleppo år 2015.

Det finns en del verktyg på nätet som kan hjälpa dig att avslöja falska bilder, som till exempel Google reverese image search. Men flödet är i dag så massivt att det är omöjligt för varje person att göra ett detektivarbete kring varje påstående. Internetstiftelsen förespråkar istället att du ska försöka värdera källan snarare än varje enskild uppgift. Hur du gör det får du några tips på här.

Let me introduce you to Miss Ukraine Anastasiia Lenna. Ukraine has 36,000 women serving in the military. The most w…
https://t.co/zTtK6uwxBs

3. Hjältehistorier

Det finns otaliga exempel på när människor begår hjältedåd i samband med terrorattacker, brott och krig, men det finns också exempel på när dessa senare visat sig vara falska. Under terrordådet på Drottninggatan spreds historier om att väktare hade hindrat Rakhmat Akilov eller varnat andra, som visade sig vara felaktiga. Liknande, också felaktiga, uppgifter skrevs om en elevassistent efter skolattacken i Kronogården, Trollhättan.

I början av kriget i Ukraina rapporterade många medier om ”Miss Ukraina” som poserade med vapen och skulle strida mot Putin. En nyhet som visade sig vara vilseledande.

Vår längtan efter ljusglimtar i mörkret och hjältar är både stark och mänsklig, speciellt efter stora och hemska nyhetshändelser. Men den bidrar också till att journalister och andra ibland gör fel.

ANNONS