Hotet från Ryssland

Ryska draget: Kallar in alla som kan hålla i ett vapen

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Ryska separatister förbereder sig för krig i östra Ukraina.

Män i krigsför ålder förbjuds att lämna området samtidigt som en fullständig militär mobilisering inletts.

– Jag kallar in alla män som kan hålla i ett vapen, säger Denis Pusjilin, separatistledare i Donetsk.

På lördagsmorgonen har utbrytarområdet Luhansks ryskstödde ledare Leonid Pasetjnik skrivit under en ny lag som innebär att män mellan 18 och 55 år förbjuds från att lämna det ryskkontrollerade området, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Samtidigt publicerade Denis Pusjilin, separatistledare i intilliggande Donetsk, en video där han uppmanar till en fullständig militär mobilisering på grund det upptrappade hotet i området.

– I dag har jag skrivit på en förordning om allmän mobilisering. Jag kallar in alla män som kan hålla i ett vapen, säger han.

Personer som står vid en buss efter att ha evakuerats från Donetsk under lördagen.
”Jag kallar in alla män som kan hålla i ett vapen”, säger Denis Pusjilin, separatistledare i Donetsk. Bilden från ”Joint Forces Operation” i Donetsk.

Massevakuering i Donbass

I en video som publicerades under fredagen anklagar separatistledarna Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för att planera en attack i Donbassområdet. Något som Ukraina kraftfullt dementerat.

Metadatan visar samtidigt att videon skapats redan två dagar tidigare och amerikanska myndigheter anklagar nu Kreml för att genomföra en desinformationskampanj med förinspelade videor.

Separatistledarna har uppmanat kvinnor, äldre och barn att omedelbart lämna Donetsk och Luhansk medan president Putin sagt att hans regering betalar 10 000 rubel, (motsvarande 1 200 kronor) till alla ”flyktingar” som kommer till Ryssland.

På lördagsmorgonen uppgav den ryska regeringen att över 1 600 personer lämnat Donbass och anlänt i Rostov-regionen. Enligt de ryska separatistledarna kommer runt 700 000 personer att evakueras.

Strax efter att evakueringen inletts publicerade rysk statlig media bilder som visade en rad bussar som skulle användas för att utrymma området.

”Putin har fattat beslutet”

Amerikansk och brittisk underrättelsetjänst har tidigare varnat för att rysk invasion av Ukraina kan ske under falsk flagg och under fredagskvällens presskonferens betonade USA:s president Joe Biden återigen att det bara är dagar bort.

– Vi tror att de kommer anfalla inom de närmaste dagarna. Vi tror att ett mål kommer att vara Ukrainas huvudstad Kiev, en stad med 2,8 miljoner oskyldiga invånare, sa Joe Biden.

I slutet av pressmötet fick presidenten en direkt fråga om det kommer bli någon invasion och om hur Rysslands president Vladimir Putin tänker.

– Jag är övertygad att Putin fattat beslutet att invadera Ukraina, sa Biden.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid frontlinjen i Donetsk under torsdagen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Ukraina

Vladimir Putin

Joe Biden

Kiev

Donetsk

Volodymyr Zelenskyj