Krisen trappas upp timme för timme: ”Så redo de kan bli”

Publicerad 2022-02-24

Kreml publicerade på onsdagskvällen två brev där separatistledarna i östra Ukraina ber Putin om militär hjälp.

Timmarna senare införde Ryssland flygförbud längs Ukrainas nordöstra gräns – sedan stängde Ukraina hela sitt luftrum.

Samtidigt uppger Ukraina att Ryssland planerar en iscensatt explosion vid sin egen kemifabrik – och i ett dramatiskt tal efter midnatt vände sig president Zelenskyj direkt till det ryska folket.

Ukrainakrisen eskalerar timme för timme.

På onsdagen evakuerade Ryssland sin ambassad i Kiev och halade den ryska flaggan. Samma sak hände vid konsulatet i Odessa. Ryska UD hänvisar till ”säkerhetsskäl”, uppger Reuters.

Samtidigt kallade Ukraina in reservister, uppmanade alla sina medborgare i Ryssland att fly och utlyste nationellt undantagstillstånd från midnatt.

USA varnade på kvällen för att en fullskalig invasion kan inledas ”när som helst”.

– Ryssland är så redo de kan bli. De har mobiliserat nära 100 procent av alla styrkor som behövs, sa en högt uppsatt försvarskälla till NBC.

Under natten intervjuades utrikesminister Antony Blinken i flera medier och hade samma meddelande.

– Allt verkar vara på plats för att Ryssland ska inleda ett stort angrepp mot Ukraina, sa han till NBC.

Uppgifter: Bataljonsgrupp har gått in

Tidigare i veckan erkände Ryssland de två regionerna Luhansk och Donbass i östra Ukraina som självständiga och Vladimir Putin sa att han beordrat ”fredsbevarande styrkor” dit.

På onsdagen kom uppgifter från flera håll om att en ökande ström av ryska soldater och stridsvagnar korsat gränsen. Minst en så kallad taktisk bataljonsgrupp – ett förband på omkring 800 man – har avancerat in i östra Ukraina, enligt CNN.

Nu håller världen andan inför Putins nästa drag.

Breven som skickats från separatistledarna till Kreml.

På onsdagskvällen offentliggjorde Kreml två brev där separatistledarna i Luhansk och Donetsk ber Ryssland om militär hjälp för att ”slå tillbaka aggressionen från Ukrainas väpnade styrkor”.

Båda breven var daterade redan till tisdagen och väckte oro hos internationella bedömare.

”Det kan vara nu det händer”, twittrade Max Seddon, chef för Financial Times i Moskva.

Utrikesministern: ”Slutet för världsordningen”

Tonläget från Ukrainas regering har de senaste dagarna blivit allt mer uppskruvat.

– Ett fullskaligt krig i Ukraina skulle vara slutet för världsordningen som vi känner till den, sa utrikesminister Dmytro Kuleba enligt NBC inför FN:s generalförsamling på onsdagen.

USA och Ukraina har de senaste veckorna varnat för att Ryssland ska iscensätta attacker under falsk flagg för att motivera ett militärt angrepp.

Anklagar Ryssland för planer på falsk attack

Sent på onsdagskvällen, svensk tid, kom dramatiska uppgifter från tre ukrainska källor att Ryssland planerar en sådan attack mot sin egen kemifabrik på den ockuperade Krim-halvön.

Kemifabriken Titan i Armyansk på Krimhalvön.

”Oroande rapporter från Krim om att hela nattskiftet på Titan-fabriken i Armyansk har evakuerats. Detta kan vara förberedelser för ännu än iscensatt provokation från Ryssland. Moskva verkar inte några gränser i sina försök att fabricera anledningar för ytterligare aggression”, twittrade utrikesminister Kuleba.

Anklagelsen upprepades Ukrainas militära underrättelsetjänst på Twitter. ”Vi tillkännager officiellt att Ukraina inte har eller har haft några planer på sabotage mot den här anläggningen och tillbakavisar alla sådana påståenden”, hette det.

Parlamentsledamoten Mariana Bezuhla, som sitter med i Ukrainas nationella säkerhetskommitté, skrev på Facebook att Ryssland planerar en explosion vid fabriken för att sedan lägga skulden på Ukraina.

Zelenskyj vädjade direkt till ryssarna

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll efter midnatt ett dramatiskt tal i sociala medier. Han vände sig till både Ukrainas och Rysslands folk. Zelenskyj sa att han förgäves försökt ringa till Vladimir Putin och att Ryssland nu godkänt en militär attack mot hans land.

– Det här kan bli början på ett storkrig på den europeiska kontinenten, sa han.

Zelenskyj vädjade direkt till den ryska befolkningen:

– Jag vet att rysk tv inte kommer att visa mitt tal. Men Rysslands medborgare behöver se det. De måste se sanningen. Sanningen är att ni måste stoppa det innan det är för sent.

Ryssland inför flygförbud längs gränsen

Strax efter 03 under natten mot torsdagen uppgav Flightradar24 att Ukrainas luftrum stängts för civil trafik. Det framgick av ett så kallat NOTAM-meddelande (notice to airmen).

Tidigare under natten rapporterade flera medier att flygplatserna hade stängt i städerna Dnipro, Kharkiv och Zaporizjzja i östra Ukraina. Den ryska radiostationen Echo Moskvy uppgav, med hänvisning till ukrainska medier, att landningsbanorna blockeras av traktorer för att hindra ryska flygplan från att landa.

Efter midnatt rapporterade dessutom CNN att Ryssland har stängt luftrummet för civil flygtrafik längs gränsen mot nordöstra Ukraina ända till 18 maj.

FN:s säkerhetsråd har, på Ukrainas begäran, kallats till krismöte som var schemalagt att inledas klockan 03.30, svensk tid.

Vladimir Putin.