Tre kvinnor försvunna på kort tid: ”En dotter saknar sin mamma”

Uppdaterad 2022-02-28 | Publicerad 2022-02-27

30-åriga Louise, 24-åriga Amela och 40-åriga Somayyeh.

Tre kvinnor som alla är anmälda försvunna och som alla har anhöriga som nu lever i en olidlig ovisshet.

– Vi har tyvärr ställt oss in på att hon är död för hon skulle aldrig lämna sin dotter frivilligt. Men att inte veta vad som hänt är helt fruktansvärt, tanken att hon kanske ligger där ute ensam är hemsk, säger försvunna Louise syster.

Varje år anmäls dryga 7 000 personer försvunna i Sverige.

De flesta hittas snabbt men i genomsnitt 30 personer per år återfinns aldrig igen, något som är mycket svårt för de anhöriga som aldrig får svar på vad som hände.

De senaste fem veckorna har tre kvinnor anmälts försvunna där man misstänker att de utsatts för brott.

Trots sökinsatser och intensiva polisutredningar är de fortfarande borta.

30-åriga Louise, eller Lollan som hon kallas, sågs senast i Åkersberga i Österåker kommun. Det var kvällen den 16 januari i år.

De sista iakttagelserna av henne gjordes i Gribbylund centrum och vid en hållplats vid Tunagård.

Louise, 30, sågs senast den 16 januari.

Sedan dess är hon försvunnen. Inga samtal, inga livstecken.

Louise familj tror inte att hon försvunnit frivilligt. Hon skulle aldrig överge sin fyraåriga dotter tror de, en dotter som nu varje dag frågar när mamma kommer hem igen.

– Det har gått så lång tid att vi ställt in oss på att hon är död. Hon skulle ha hört av sig annars, det kan vi säga till 100 procent. Hon kan inte gå en timme utan att kolla på sin telefon, säger hennes syster.

– Det är helt fruktansvärt att leva i den här ovissheten. Varje dag pendlar mellan massa känslor, mellan ilska, sorg, oro. Att inte veta vad som hänt, var hon är, om hon ligger ensam någonstans.

Louise familj tror inte att hon försvunnit frivilligt. ”Skulle aldrig överge sin dotter”.

Hon beskriver sin syster, som jobbar som målare, som en glad och cool person som sticker ut.

– Hon är lång och snygg, en person man lägger märke till. Jag har alltid varit så stolt över att vara hennes syster. Hon har en förmåga att få alla att känna sig sedda, som att just du är viktigast i rummet.

Polisen söker tips om försvunna Louise i hopp om att få svar på vad som hänt henne.

– Vi har en pågående förundersökning men vilken rubricering den har vill jag inte gå in på i nuläget. Men vi behöver tips och iakttagelser från allmänheten, säger kammaråklagare Johanna Stigson. Även Louise familj vädjar om tips. Om ett avslut.

– Det här är sånt man läser om i Aftonbladet, det händer inte en själv. Men så gör det det och man förstår hur otroligt viktigt det är att få svar. Det sista vi kan göra för henne är att hitta henne, säger Lollans syster.

40-åriga Somayyeh, eller Sasha som hon kallas av sin familj, var på väg hem efter jobbet som operationssjuksköterska på lördagskvällen den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, till synes på väg hem till bostaden i Bromma. Sedan dess är hon borta.

Polisen går ut med bild på den 40-åriga småbarnsmamman som varit försvunnen sedan den 12 februari.

En man som hon känner sitter häktad misstänkt för människorov men han nekar till brott och Somayyeh har ännu inte hittats.

Även hon har ett litet barn, en sex månader gammal pojke, som hon kallar för sitt lilla mirakel då hon kämpade i många år för att bli gravid.

– Hon skulle aldrig lämna sin son. Aldrig, säger hennes bror.

Just därför, för att hon aldrig skulle ge sig av från barnet, tror familjen att något hemskt har hänt henne. För dem är varje dag som går utan svar en mardröm.

Somayyeh sågs senast den 12 februari vid Stora Mossens tunnelbanestation i västra Stockholm.

– Någon dag kommer hennes son att fråga vad som hände med hans mamma. Då vill jag kunna svara honom att vi gjorde allt vi kunde för att hitta henne, för det gör vi, säger hennes bror.

24-åriga Amela hade besökt sin mamma på sjukhus den 13 februari. På kvällen, när hon och hennes systrar kom tillbaka till den lilla orten Grästorp sa hon till sin familj att hon skulle träffa en av hennes arbetsgivare, en 38-årig man, för att höra när han planerade att betala hennes uteblivna lön.

– Sedan ringde hon vår syster vid halv ett på natten och sa att hon var på väg hem, har Amelas syster Arnela tidigare berättat.

Amela Kalac, 24, från Grästorp är fortfarande fösvunnen.

Men när familjen vaknade på morgonen hade Amela aldrig kommit hem. De fick sedan höra från den 38-årige mannen att Amela försvunnit och att han anmält henne som saknad.

– Jag ser det som helt osannolikt att hon skulle försvinna frivilligt. Jag vill bara att det här ska ta slut och att jag får hem min syster, har Arnela tidigare sagt.

38-åringen sitter fortsatt häktad misstänkt för människorov. Han nekar till brott och säger att han och Amela skildes åt på natten men hans förklaring har av åklagaren i målet dömts ut som ”osannolik”.

Försvunna Amelas syster Arnela (till vänster med hund) har deltagit i sökandet tillsammans med frivilliga.

Trots att stora områden i och kring Grästorp finkammats har inte Amela hittats. På fredagen meddelade polisen i Skaraborg att man återupptar sökandet och man vädjar också om hjälp.

Polisen söker bland annat kontakt med personer som färdats i bil på riksväg 47 vid Grästorp och passerat riksväg 44 mellan klockan två och fyra på natten till alla hjärtans dag, den 14 februari.

– Vi vill komma i kontakt med dem oavsett om man gjort några iakttagelser eller ej, säger Niklas Lindström, utredare vid grova brott Skaraborg.

Fotnot: Har du information om Louise, Somayyeh eller Amela? Har du gjort iakttagelser kring platserna där de senast sågs? Kontakta polisen på 114 14.

 En man i 40-årsåldern är häktad för människorov efter att Amela försvann.