Esbjörn egna ord om överklagandet: ”Fick veta i bilen”

Ebba Buschs advokat slår tillbaka: Är ett bindande avtal

Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2021-11-09

Esbjörn Bolin, 81, överklagar förlikningen med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch till Svea hovrätt.

Enligt honom själv har han lurats att skriva på avtalet – och skjutsades utan sitt vetskap av en vän till mötet.

”Jag känner mig orättvist behandlad” skriver Esbjörn i överklagandet.

Det var i oktober som den uppmärksammade fastighetstvisten fick en lösning – bara två veckor innan KD-ledaren Ebba Busch och Esbjörn Bolin, 81, skulle ha mötts i rätten.

Parterna hade då, efter återkommande samtal, nått en förlikning där Ebba Busch gavs rättigheterna till fastigheterna enligt det tidigare tecknade avtalet.

Dock gavs Esbjörn en viss nyttjanderätt av fastigheterna enligt en sidoöverenskommelse som parterna var överens om skulle omfattas av sekretess.

Fick vara där på somrarna

Aftonbladet har tidigare skrivit om det hemliga avtalet som bland annat innebar att Esbjörn Bolin skulle kunna vara i fastigheten, till exempel på somrarna.

Men nu har 81-åringen överklagat förlikningen till Svea hovrätt, med hjälp av ett nytt juridiskt ombud, vilket Alltinget var först med att berätta om.

Överklagandet inkom till Uppsala tingsrätt på måndagen.

Som skäl anger Esbjörn Bolin att han tvingats skriva på förlikningsavtalet.

”Jag kände inte till att jag skjutsades till ett möte av min vän (XX) för att skriva under förlikningsavtalet i dennes bostad. Jag fick veta detta i bilen på väg till bostaden. Jag sa då ifrån flera gånger att jag inte ville skriva under något avtal innan jag läst igen det i lugn och ro” skriver han i de inkomna handlingarna.

Esbjörn är även kritisk till sin tidigare advokat och menar att han, utöver att ha ingått avtalet under stark påverkan, inte fick se det i sin helhet innan han skrev på.

”Jag fick avtalet uppläst för mig och både advokaten och en till sa att jag var tvungen att skriva på och godkänna. Dettta eftersom de ansåg att det var enda utvägen och annars skulle advokaten avsäga sig uppdraget”.

”Lästes upp för snabbt”

Esbjörn hävdar även att han fortfarande inte har fått se varken en kopia eller ett original av sekretessavtalet som upprättades, utan att förlikningsavtalet bara lästes upp för honom.

”Visserligen lästes förlikningsavtalet högt för mig men det lästes för snabbt så att jag inte hann uppfatta innehållet”.

Han betonar slutligen att grunden till överklagandet är att han ”från början blev pressad att skriva under försäljningsavtalet av mina fastigheter mot min vilja”.

Esbjörns nya juridiska ombudet skriver i överklagan att han nu vill ”utreda omständigheterna i målet samt sammanträffa med min klient för att vidare kunna föra hans talan och inkomma med bevisuppgifter”.

Ebba Busch advokat Katrin Björklund säger till TT att det helt saknas grund för att överklaga förlikningen.

– Formellt så kan man överklaga även en stadfäst förlikning men utgångspunkten är att det är ett bindande avtal som träffats mellan parterna. Så inställningen från min klient är att det finns ett bindande avtal mellan parterna alldeles oavsett stadfästelsefrågan, säger hon.

Ebba Busch och Esbjörn Bolin slöt avtal efter den långdragna tvisten om huset utanför Uppsala.