New York

Han dödade tio i matbutiken: Ren ondska och hat

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Misstänkte massmördaren Payton S. Gendron, 18, skrev ett hatfyllt manifest och lånade sina föräldrars bil.

Han körde i tre timmar i jakt på ett område med många svarta invånare.

Tio personer dog i massakern som utreds som ett hatbrott.

Masskjutningen i Buffalo är den dödligast i USA hittills i år.
Masskjutningen i Buffalo är den dödligast i USA hittills i år.

USA chockades åter igen av en brutal masskjutning när 13 personer sköts ner, varav tio till döds, vid en matbutik i ett övervägande svart område i Buffalo i delstaten New York under lördagen.

Den misstänkte mördaren identifierades snabbt som 18-årige Payton S. Gendron.

Han tros ha satt sig i sina föräldrars bil och kört i tre och en halv timme från hemmet i småstaden Conklin i en annan del av delstaten för att utföra attacken.

Polis på plats vid affären där skjutningen inträffade.

Rasistiskt hatbrott

FBI rubricerar händelsen som ”hatbrott och våldsam extremism med rasistiskt motiv”.

Elva av de som sköts är svarta och två är vita, uppger polisen.

– Detta är ren ondska. Ett rasistiskt hatbrott, säger sheriffen John Garcia på en pressträff enligt Buffalo News.

Bara timmar efter dådet ställdes Gendron framför en häktningsdomstol där han förklarade att han förstår anklagelserna som riktas mot honom.

Han uppgav sig vara icke skyldig till misstankarna om mord.

Distriktsåklagaren i Erie County John J. Flynn uppger att utredarna redan hittat bevis för att hat mot svarta ligger bakom massmordet.

Utredarna har dock inte velat kommentera uppgifterna om ett manifest som massmördaren ska ha publicerat på nätet inför attacken.

Payton S. Gendron, 18. Misstänkt massmördare.
Polistekniker på brottsplatsen i Buffalo.

Greps efter sex minuter

Klockan var 14.31 lokal tid på lördagseftermiddagen när de första polispatrullerna skickades till matbutiken Tops efter larm om att skottlossning inträffat.

En dryg minut senare var de första poliserna på plats och de insåg direkt att det var allvar.

På parkeringsplatsen utanför matbutiken låg flera skjutna människor. Mördaren ska ha skjutit fyra personer, varav tre dog, på parkeringen innan han gick in i butiken och fortsatte massakern.

– Skicka så många bilar du bara kan, uppgav en polis över radion till sambandscentralen klockan 14.33 enligt Buffalo News som gått igenom polisens radiotrafik.

Mindre än sex minuter efter det första anropet hade de mördaren gripen. Gendron stod i butikens entré och satte vapnet mot sitt huvud när polisen närmade sig.

De lyckades få honom att sänka vapnet och kunde tackla ner honom.

Boende samlas på platsen för skjutningen.

Försökte gömma sig

När den misstänkte massmördaren var gripen gick polisen in i butiken. Klockan 14.38 rapporterade de över radion att man hittat de första tre dödsoffren inne i lokalen.

Enligt Buffalo News tros flera av de skjutna ha försökt gömma sig bland kassorna vid utgången.

– Det är som att kliva in i en skräckfilm, men allt är på riktigt. Det är som Armageddon, sa en polis till Buffalo News efter skjutningen.

Gendron ska enligt polisen ha varit tungt beväpnad och haft en kamera som han använde för att direktsända händelseförloppet på Twitch.

En pensionerad polis som arbetade som säkerhetsvakt i butiken försökte stoppa gärningsmannen, men sköts ihjäl med flera skott. Totalt var fyra av de döda anställda i butiken.

Den misstänkte förs till rätten.

Skrev manifest

Enligt New York Times publicerade Gendron ett 180 sidor långt, hatfyllt manifest på nätet där han förklarade hur han planerat attacken och motivet bakom.

18-åringen uppger i sitt manifest att han blivit radikaliserad på nätet och att han fastnat i konspirationsteorier om att vita riskerar att ”bytas ut” mot minoriteter, skriver tidningen.

Han ska också ha valt ut området i Buffalo där butiken ligger eftersom det var det ställe han kände med högst andel svart befolkning, enligt manifestet som i natt spreds på nätet.

Buffalos borgmästare Byron Brown sa på en pressträff att han och hans familj ibland handlar i butiken där attacken inträffade.

– Några av skyttens offer är personer som alla vi här uppe känner, sa han omgiven av stadens politiska ledare och toppchefer inom polisen.

Boende samlas på platsen för skjutningen.

Ny debatt om vapenvåldet

President Biden informerades om attacken av sin nationella säkerhetsrådgivare under lördagskvällen.

Många politiker passade på att ännu en gång kräva åtgärder mot de amerikanska vapenlagarna och våldet som har krävts i dess spår.

”Till mina kollegor som inte gör något: Era ”tankar” borde handla om vad ni ska göra för att få stopp på denna slakt. Era ”böner” borde vara för er egen räddning om ni väljer att stoppa händerna i byxfickan – igen – och låta folk dö”, skriver Chris Murphy, senator från Connecticut och en av de ledande rösterna i den amerikanska kongressen för vapenreform, på Twitter.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Människor samlas utanför matbutiken där skjutningen inträffade.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

New York

Hatbrott

Skjutning